woensdag, november 11, 2009

Toeslagen zorg op de schop'

DEN HAAG - De eigen bijdragen in de zorg en de manier waarop patiƫnten daarvoor compensatie kunnen krijgen, moeten op de schop.
Daarmee moet een eind komen aan het rondpompen van geld, betoogde het CDA dinsdag in de Tweede Kamer.
De PvdA wil af van de zorgtoeslag en de hoogte van de zorgpremie afhankelijk maken van het inkomen.
De behandeling van de begroting van minister Ab Klink (Volksgezondheid) en staatssecretaris Jet Bussemaker stond dinsdag al in het teken van de forse bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd.
Twintig werkgroepen van ambtenaren moeten komend voorjaar voorstellen doen om 20 procent te bezuinigen. Voor de zorg zou dit meer dan tien miljard euro schelen.
CDA'er Jan de Vries vindt het veel te ver gaan dat 85 procent van de verzekerden aanspraak kan maken op een zorgtoeslag, die bedoeld is om de kosten van de zorgpremie te compenseren.
''We moeten kijken naar de houdbaarheid van de zorgtoeslag.'' PvdA'er Eelke van der Veen reikte de ambtelijke werkgroepen het idee aan om de zorgtoeslag maar af te schaffen, een oude wens van de PvdA.
De Vries vond dat te simpel. Hij wil ook kijken naar het eigen risico in de zorgverzekering en de compensatie die chronisch zieken en gehandicapten daarvoor kunnen krijgen.
Verder moeten daarbij de eigen bijdragen in de volksverzekering AWBZ en bij de gemeentelijke welzijnszorg worden betrokken.
PvdA en CDA vinden beiden dat in de zorg geld veel verstandiger uitgegeven kan worden. Dat kan al veel geld schelen. Hogere zorgpremies of schrappen in het basispakket zijn dan niet aan de orde.
De oppositie zoekt het meer in snijden in bureaucratie en beloningen van zorgbestuurders en specialisten (SP en GroenLinks) of een kleinere AWBZ (VVD).
De Partij voor de Vrijheid wil korte metten maken met de managers in de zorg. PVV'er Fleur Agema kwam met een experiment waarbij drie zorginstellingen, een verpleeghuis, een verzorgingshuis en gehandicapteninstelling, drie jaar lang zonder directie hun eigen boontjes doppen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg zou dan wel streng moeten toezien op de kwaliteit van de zorg.
Volgens VVD'er Halbe Zijlstra wil de PVV met dit 'arbeiderszelfbestuur' een communistisch systeem invoeren.
(Bron)

Voor je het weet is de PVV extreem-links ;p

Geen opmerkingen: