woensdag, februari 17, 2010

Amsterdamse raad eist goedkoop 'enkeltje' tram

AMSTERDAM - De GVB, de vervoerder van de Stadsregio Amsterdam moet losse enkeltjes verkopen, zo vindt een meederheid van de gemeenteraad.
De goedkoopste manier om te reizen in de tram is nu een 1-uurskaart. Deze kost 2,60 euro. De meerderheid van de raad vindt echter dat er zo snel mogelijk een kaartje voor een enkele reis voor 1,30 euro moet komen.
Zes maanden geleden diende raadslid Fjodor Molenaar (GroenLinks) al een motie in waarin stond dat het GVB vanaf april 2010 een goedkoper kaartje moet aanbieden voor een enkele reis. Die motie werd ondersteund door de PvdA en de SP. Ook de Stadsregio stemde in.
"Aanvankelijk wilde de Stadsregio niet meewerken, maar nadat er nog een motie werd ingediend in het Stadsregiobestuur, gingen zij ook overstag" aldus Molenaar. De Stadsregio is het overkoepelend bestuur van de regio rond de hoofdstad, en is onder meer verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. "Aanvankelijk hadden we het idee om een soort bonnenboekje voor 1,50 euro op de markt te brengen, maar het GVB ging daar niet mee akkoord" aldus Molenaar.
"Bij invoering van de OV-chipkaart werd gezegd dat alles gemakkelijker en niet duurder moest worden. Dat is echter omgedraaid met het enkeltje op de OV-chipkaart," aldus Hans Bakker (SP).
"De GVB is 100 procent van de gemeente, dus eigenlijk zouden ze direct moeten instemmen. Maar omdat ze ook wat willen verdienen, houden ze voet bij stuk en verdienen ze dus over de rug van de toeristen in Amsterdam, die zo'n kaart toch maar een keer kopen," aldus Bakker.
Hoe het nu verder moet? "Morgen is er een raadsvergadering. Dan gaan de SP, PvdA, GroenLinks en de Stadsregio proberen de GVB zo ver te krijgen dat ze overstag gaan." aldus Bakker.
Het GVB zegt in een reactie dat het 1-uurskaartje relatief goedkoper is, omdat dat in de hele stad geldig is, terwijl met het oude enkeltje binnen maximaal twee zones gereisd kon worden. Het kaartje is volgens het vervoerbedrijf alleen duurder op relatief korte afstanden.
(Bron)

Geen opmerkingen: