zaterdag, februari 20, 2010

Nog meer prutswerk metro Keulen

KEULEN - Bij de aanleg van de Noord-Zuidmetrolijn in het West-Duitse Keulen blijkt nog meer te zijn geknoeid dan tot nu toe bekend was. Inmiddels staat vast dat bij de bouw van vijf van de acht stations de regels zijn overtreden.
Dat is vrijdag bekendgemaakt door het Keulse openbaarvervoerbedrijf KVB. De Duitse justitie had eerder op de dag kantoren van meerdere bouwfirma's doorzocht. Bouwprotocollen zouden zijn gemanipuleerd.
Vooral aan de tijdelijke wanden van de bouwputten zijn mankementen vastgesteld. Hier ontbreken talrijke ijzeren onderdelen die moeten zorgen voor stabiliteit, of ze zijn verkeerd aangebracht.
Tegen zeker twaalf personen loopt een onderzoek wegens het vervalsen van protocollen of diefstal van bouwmateriaal.
Begin maart 2009 was een bouwput van de metro aan de Waidmarkt ingestort, met twee doden als gevolg. De oorzaak is nog steeds niet vastgesteld.
Wel is komen vast te staan dat in de betonnen damwanden van de bouwput een deel van de stalen ankers ontbrak. Bouwvakkers hadden het materiaal aan schroothandelaren verkocht.
Bij station Heumarkt ontbreekt meer dan 80 procent van het ijzer.
In deze grootste bouwput van de Noord-Zuidlijn worden omvangrijke veiligheidsmaatregelen getroffen om instorting te voorkomen en de put te beschermen tegen het dreigende hoogwater van de nabijgelegen Rijn.
(Bron)

Geen opmerkingen: