donderdag, februari 18, 2010

Kamervragen over opeisen internetadressen

AMSTERDAM - Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil opheldering van minster Hirsch Ballin (Justitie) over een actie van het Openbaar Ministerie. Dat vroeg onlangs - tevergeefs - de internetadressen op van alle bezoekers van de website van de Culemborgse Courant begin januari.
Het OM wilde de gegevens hebben van alle bezoekers aan de website tussen 1 en 4 januari van dit jaar. De lokale nieuwssite besteedde toen veel aandacht aan de situatie in de wijk Terweijde, waar tussen Molukse en Marokkaanse jongeren grote spanningen ontstonden.
Justitie vroeg om de gegevens omdat het geïnteresseerd is in de getuigenverklaringen van mensen die berichten achterlieten op de site van de Culemborgse Courant.
Uitgever Koninklijke BDU Uitgevers gaf aan het verzoek geen gehoor. Volgens het bedrijf ging het OM te ver. "Justitie gooit een sleepnet uit en bekijkt vervolgens wat de vangst is. In dat net komt iedere bezoeker van de site van de Culemborgse Courant terecht. Dat gaat veel te ver", aldus een woordvoerder.
Ook een daar op volgende vordering van Justitie bleef onbeantwoord, waarna het OM liet weten de zaak te laten rusten.
Voor Marianne Thieme is de zaak daarmee echter niet afgedaan. Ze wil weten hoe Hirsch Ballin denkt over de actie van het OM. Volgens Thieme gaat het veel te ver "om alle bezoekers van een website in een bepaalde periode als kennelijke potentiële verdachten aan te merken" en vraagt Hirsch Ballin om de privacy van internetgebruikers beter te waarborgen "dan kennelijk nu het geval is".
(Bron)

Geen opmerkingen: