woensdag, februari 17, 2010

Te weinig slaap maakt dik'

AMSTERDAM - Dat weinig slaap geen positief effect heeft op het dagelijkse functioneren is een feit, maar nu blijkt dat men er ook dikker van kan worden.
Uit onderzoek is gebleken dat 60 procent van de Britse volwassenen overgewicht heeft. De oorzaak hiervan is niet alleen te vinden in ongezond eten en te weinig sporten, maar vooral ook slaapgebrek blijkt een belangrijke oorzaak.
Dokter Sharad Taheri, werkzaam in het Birmingham Heartlands ziekenhuis, voerde het onderzoek uit naar het verband tussen gewicht en slaap. Hij stelde vast dat gebrek aan slaap het risico op obesitas verdubbelt.
“We zijn er achter gekomen dat geregeld minder dan zeven uur slaap kan leiden tot extreem overgewicht”, zo bevestigt Taheri tegenover de Daily Mail.
Mensen die minder dan vier uur per nacht slapen hebben bijna driekwart meer kans om aan te komen. Dit komt omdat te weinig nachtrust kan leiden tot de behoefte om meer eten, zelfs tot 900 calorieën per dag extra. Dit kan een gewichtstoename van een kilo per week betekenen.
“Slaapgebrek stimuleert hormonen die zorgen voor trek. Het hormoon zorgt ervoor dat je lichaam minder snel een vol gevoel aangeeft. Een simpele verklaring is ook nog hoe langer je wakker bent hoe meer tijd je heb om te eten” aldus Taheri.
(Bron)

1 opmerking:

eerstkoffie zei

Voor zitten kost het al twee stoelen. Laat staan slapen ;)
zie ook :Obesitas-patiënt voordeliger uit !