zaterdag, september 18, 2010

'Aandacht voor discriminatie van Marokkanen'

AMSTERDAM - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zou in het actieprogramma tegen discriminatie specifieke aandacht moeten besteden aan incidenten tegen Marokkaanse Nederlanders en moslims.
Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) gaat hem dat vragen. Dat zei voorzitter Farid Azarkan woensdag.
Het kabinet stuurde dinsdag een actieprogramma om discriminatie tegen te gaan naar de Tweede Kamer.
Daarin gaat het niet specifiek in op discriminatie van en geweld tegen Marokkaanse Nederlanders en moslims. Volgens het SMN is dit echter wel degelijk een probleem.
Het samenwerkingsverband is verder kritisch over de presentatie van politiegegevens over discriminatie.
Ook die werden dinsdag door Hirsch Ballin naar de Kamer gestuurd. In de begeleidende brief van de politie staat als hoofdconclusie dat de discriminatie tegen homo's en Joden in 2009 flink is toegenomen.
Dat kreeg vervolgens veel aandacht in de media. Een ander belangrijk punt uit het rapport staat echter niet in de brief: incidenten op grond van etniciteit en herkomst - waaronder die tegen Marokkaanse Nederlanders - vormen de grootste categorie.
Deze begeleidende brief is dan ook onvolledig en geeft een eenzijdig beeld van de politiegegevens, aldus de organisatie van Marokkaanse Nederlanders.
''Deze eenzijdigheid in de presentatie van het onderzoek is uiteindelijk van invloed op de beeldvorming in de samenleving.''
Volgens het samenwerkingsverband zouden veel mensen zo het idee krijgen dat vooral Joden en homo's worden gediscrimineerd.
''Het sentiment is dan ook vaak dat dat door Marokkaanse Nederlanders gebeurt'', aldus Azarkan. Discriminatie van die laatste groep zou daarentegen onderbelicht blijven.
Het SMN laat overigens weten tegen alle vormen van discriminatie te zijn. ''De ontwikkeling waarbij Joden en homoseksuelen in toenemende mate slachtoffer worden van discriminatie en geweld is naar ons oordeel een trieste en zorgwekkende ontwikkeling.''
(Bron)

Geen opmerkingen: