zaterdag, september 18, 2010

Leefomgeving in geding door crisis

AMSTERDAM - De kwaliteit van de leefomgeving staat door de economische crisis onder druk. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het dinsdag gepresenteerde Balans van de Leefomgeving 2010.
Volgens het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte is het moeilijker geld beschikbaar te krijgen voor de ontwikkeling van schone technieken.
Als investeringen in stedelijke ontwikkeling en in natuur en landschap teruglopen door bezuinigingen, dan zet dit zowel de leefbaarheid in de steden als de kwaliteit van natuur en landschap onder druk, aldus het PBL.
Het is daarom cruciaal op 'een slimme, doelmatige manier succesvol beleid' voort te zetten.
De afgelopen twintig jaar is volgens het planbureau de kwaliteit van de leefomgeving sterk verbeterd, mede dankzij het gevoerde overheidsbeleid. "Lucht en oppervlaktewater zijn schoner geworden, de steden zijn aantrekkelijker om te wonen en de natuur krijgt meer ruimte."
Toch zijn er volgens het planbureau nog altijd grote problemen, zoals de klimaatverandering en de teruglopende bereikbaarheid van vooral de Randstad. "Om het tij te keren zijn gerichte beleidsmaatregelen nodig. Dit zal een belangrijke opgave zijn voor het nieuwe kabinet."
Het planbureau denkt hierbij bijvoorbeeld aan een vorm van rekeningrijden. Dat is in de ogen van het PBL 'de meest doelmatige manier om te zorgen voor minder files en tegelijkertijd voor een schoner milieu'.
Balans van de Leefomgeving 2010 is de eerste editie van een integrale studie die het planbureau voortaan elke twee jaar uitbrengt.
(Bron)

En straks is de enige partij op regeringsniveau die een nog een beetje groen is, het CDA... Die hebben nog zo'n rentmeesterbesef maar dan vooral richting landbouw, voor de VVD is 'milieu' iets dat in de weg zit bij uitbreiden van bedrijven en snelwegen, voor de PVV is het een linkse hobby dus die zal geen CDA-voorstellen op dit gebied steunen.

Geen opmerkingen: