Effectiever middel gevonden om BSE te ontdekken
AMSTERDAM - Neurologische ziekten zoals de gekke koeienziekte (BSE) kunnen sneller ontdekt worden door een licht te schijnen in de ogen van vee. Dit kan een effectiever middel zijn om te voorkomen dat geïnfecteerd vlees in de winkels verkocht wordt.
Uit onderzoek op 73 schapen, die zijn geïnfecteerd met een neurologische ziekte vergelijkbaar met BSE, blijkt dat er een karakteristieke gloed zichtbaar is in de ogen. Dit onderzoek is uitgevoerd door Iowa State University in de Verenigde Staten.
Dit meldde BBC News afgelopen weekend, dat zich beroept op een publicatie in het maandelijkse onderzoeksvakblad Analytical Chemistry.
Momenteel wordt de ziekte vastgesteld door het opensnijden van het brein van een dier. De ziekte manifesteert zich in het centrale zenuwstelsel en het weefsel. De oogzenuw is het enige directe punt dat aansluit op het zenuwstelsel. Om die reden zijn de ogen van de schapen onderzocht.
“De netvliezen van de ogen gaven veel licht terug en dit licht was heel gestructureerd,” zegt hoofdonderzoeker Jacob Petricht van de Amerikaanse universiteit. “De volgende stap zal zijn om veldonderzoek te verrichten.“
Een probleem bij het schijnen van licht in de ogen van vee is dat de dieren niet stil kunnen staan. Petrich neemt zijn eigen vrouw als voorbeeld. ‘’Als zij wordt onderzocht op staar, kan ze ook niet langer dan vijf seconden stil blijven zitten. Dat is voor een dier nog veel ingewikkelder.‘’
Om die reden moeten de ogen direct na het slachten van het vee worden onderzocht. “Op die manier is de infectie te achterhalen en kan voorkomen worden dat het vlees in de productie komt, “ aldus Petricht.
Het onderzoeksteam hoopt dat deze methode in de toekomst ook op mensen toegepast kan worden om neurologische ziekten als Alzheimer te ontdekken. Het probleem is echter dat naarmate mensen ouder worden meer kleuren zich ophopen in het neurologisch weefsel. De ziekte is dan lastiger te achterhalen.
(Bron)
"Een karakteristieke gloed" - ik zie gelijk schapen voor me met van die kattenogen, of rode oogjes...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten