dinsdag, september 14, 2010

Stap in strijd tegen agressieve hersentumoren

AMSTERDAM - Onderzoekers van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam hebben een enzym ontdekt dat verantwoordelijk is voor het zelfherstellend vermogen van bepaalde zeer agressieve hersentumoren (glioblastinoma multiforme).
Dat biedt mogelijk aanknopingspunten voor aanvullende behandeling van deze vorm van kanker, die in vrijwel alle gevallen dodelijk is.
''Door dit enzym uit te schakelen, kunnen we de kankercel ontregelen, waardoor hij zichzelf als het ware opblaast'', aldus moleculair bioloog Tom Würdlinger, die tevens verbonden is aan de Harvard-universiteit in de Verenigde Staten.
De onderzoekers hebben hun bevindingen deze week gepubliceerd in het gerenommeerde oncologische tijdschrift Cancer Cell.
Glioblastoma multiforme is zowel de meest agressieve als de meest voorkomende vorm van hersenkanker.
De overlevingskans is praktisch nul omdat de tumoren na bestraling of een operatie vrijwel altijd terugkeren.
''Tot nu toe zijn de behandelingen voor deze aandoening palliatief van aard, omdat we simpelweg niet wisten waardoor deze tumoren elke keer weer terugkwamen'', aldus Würdlinger.
''Nu we weten welk enzym hier verantwoordelijk voor is, zijn we een grote stap verder in de ontwikkeling van een potentieel medicijn'', stelt de wetenschapper.
Hij noemt de resultaten van zijn onderzoek hoopgevend, maar benadrukt wel dat er nog een lange weg te gaan is voordat er daadwerkelijk een effectief geneesmiddel zal zijn.
De hoofdonderzoeker werkte nauw samen met kinderoncoloog Shahryar Mir en neurochirurg Philip de Witt Hamer. Daarmee is volgens de wetenschapper letterlijk een brug geslagen tussen laboratorium en ziekenhuis.
''Ik krijg van de neurochirurgen kankercellen aangeleverd die een uur geleden uit iemands hoofd zijn verwijderd. dat is van onschatbare waarde voor ons onderzoek.''
(Bron)

Geen opmerkingen: