maandag, september 13, 2010

Wetenschappers leren robot liegen en bedriegen

AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om een robot te creëren die in staat is om achtervolgers te misleiden.
De wetenschappers van het Georgia Institute of Technology hebben een robot geleerd om valse sporen achter te laten bij een spelletje verstoppertje. Het apparaat is in staat om andere robots op die manier te misleiden.
Het onderzoek toont aan dat robots mogelijk zo kunnen worden geprogrammeerd dat ze in het geval van een conflict in staat zijn om tegenstanders te bedriegen. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Social Robotics.
De wetenschappers beweren dat het creeëren van bedriegende robots niet schadelijk is voor mensen, maar juist erg nuttig kan zijn. “Er zijn veel situaties waarin mensen elkaar bedriegen om de ander uiteindelijk te helpen”, verklaart hoofdonderzoeker Alan Wagner in het tijdschrift Sciencemag.org.
“Als ik bijvoorbeeld probeer om een persoon met Alzheimer zijn medicijnen te laten innemen, kunnen we tijdelijk een conflict hebben. Maar uiteindelijk is het toch beter voor hem als ik er voor zorg dat hij zijn medicijnen inneemt.”
De wetenschappers testten een robot die was geprogrammeerd om te liegen door het apparaat verstoppertje te laten spelen met een andere robot. Het wagentje met een camera aan boord moest steeds kiezen uit drie compartimenten waarin hij zich kon verschuilen voor de zoekende robot.
Voor de ingang van elke verstopplek stond echter een merkstift. Het wagentje stootte deze hindernis steeds om, zodat hij zijn schuilplaats verraadde.
Na een aantal pogingen begon de robot zijn tegenstander echter te bedriegen. Hij stootte nu steeds een merkstift om voor een compartiment, waarna hij naar binnen reed in een andere schuilplaats. Op deze manier slaagde de liegende robot er in 75 procent van alle gevallen in om de zoekende robot te misleiden.
De zoekende robot was overigens niet op de hoogte van het feit dat de andere robot in staat was om te bedriegen. Volgens de wetenschappers zal het veel moeilijker zijn om een robot te vervaardigen die slimmere tegenstanders kan misleiden.
(Bron)

Geen opmerkingen: