maandag, oktober 06, 2003

Excuses Polen voor melding vondst Franse wapens in Irak

WARSCHAU/ROME - Polen heeft zaterdag excuses aangeboden aan Frankrijk, omdat het Poolse ministerie van Defensie vrijdag had gemeld dat er in Irak Franse luchtafweerraketten waren gevonden die in 2003 waren gemaakt. De Franse president Chirac zei zaterdag dat de Poolse bewering dat er raketten van het type Roland-3 met als fabricagedatum 2003 waren gevonden onmogelijk juist kon zijn. Deze wapens worden al 15 jaar niet gemaakt, aldus Chirac.
Polen noch Frankrijk sprak tegen dat de Poolse militairen wapens van Franse makelij hadden ontdekt, maar de Polen kondigden aan een onderzoek naar de productiedatum in te stellen. Volgens Franse deskundigen zou de aantekening '2003' mogelijk zijn aangebracht door Iraakse militairen bij de laatste controle van de wapens.
De Poolse premier Miller verklaarde de zaak vrijdag als 'gesloten', nadat hij president Chirac had gesproken tijdens de top van EU-leiders in Rome. Een hoge Franse diplomatieke bron liet weten dat Frankrijk 'tevreden' was met de Poolse verontschuldigingen.
(Bron)

Geen opmerkingen: