Oudere hoeft niet meer op banenjacht
DEN HAAG - Mensen in de bijstand die ouder zijn dan 57 jaar hoeven niet meer te solliciteren als is gebleken dat in hun gemeente geen werk voor hen te vinden is. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken (VVD) zegde dit dinsdag in de Eerste Kamer toe onder druk van een zeer kritische senaatsmeerderheid, aangevoerd door CDA-senator Hannie van Leeuwen.
Volgens Van Leeuwen kan iedereen constateren dat er op dit moment geen werk is voor 57-plussers in de bijstand. 'Als dat in één gesprek met de bijstandsgerechtigde wordt vastgesteld, moet de arbeidsplicht vervallen. Anders wordt het een nummertje plagen', vindt Van Leeuwen. 'Deze mensen doen belangrijk werk in mantelzorg of vrijwilligerswerk.'
Staatssecretaris Rutte wil van een categoriale ontheffing voor de 57-plussers in de bijstand niets weten. Hij gaf evenwel toe dat de sollicitatieplicht voor oudere bijstandsgerechtigden wordt ingevoerd in een tijd 'dat het eigenlijk niet kan'. Gemeenten mogen daarom per geval beoordelen of arbeidsplicht reëel is. 'Als de arbeidsmarkt tegenzit, kun je niet van hen verlangen te blijven solliciteren', erkende Rutte.
Het is één van de scherpe kantjes aan de nieuwe Bijstandswet die een senaatsminderheid van PvdA, GroenLinks en de kleine christelijke partijen gisteren met steun van de CDA-fractie eraf kon schaven. De wet gaat 1 januari 2004 in en maakt gemeenten verantwoordelijk voor het aantal bijstandsgerechtigden binnen hun grenzen.
Rutte zwakte ook de afschaffing van de bijzondere bijstand voor bepaalde categorieën uitkeringsgerechtigden af. Gemeenten mogen chronisch zieken nog speciale aandacht blijven geven. Rutte wil niet dat gemeenten aan deze groep vaste bedragen uitkeren. Maar werkelijk gemaakte kosten, die chronisch zieken kunnen aantonen te hebben gemaakt, mogen wel worden vergoed.
Gemeenten mogen bovendien een groter deel van het budget om mensen aan het werk te helpen voor eigen inspanningen gebruiken: het deel van het beschikbare geld dat aan gespecialiseerde reïntegratiebedrijven moet worden besteed, is verlaagd van 80 naar 70 procent.
Pogingen van Van Leeuwen om gemeenten verantwoordelijk te maken voor kinderopvang voor alleenstaande ouders met jonge kinderen die aan het werk moeten, liepen op niets uit. Gemeenten kunnen hen wel helpen zoeken naar een oplossing , zei Rutte, maar de ouder die een baan kan krijgen, moet dit zelf regelen.
(Bron)
Dan is dit probleem snel op te lossen: de werkloze ouderen moeten verplicht op de kleintjes passen. Letterlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten