donderdag, mei 20, 2004

AzG waarschuwt voor hongersnood in Sudan

AMSTERDAM - Artsen zonder Grenzen (AzG) vreest voor hongersnood onder de bevolking van Darfur in het westen van Sudan. Een recent onderzoek van de hulporganisatie toont aan dat de beschikbaarheid van voedsel razendsnel verslechtert en dat de cijfers van ondervoeding en sterfte steeds verder stijgen.
Sterker nog, de gehele bevolking zou zich op de rand van sterfte bevinden en de huidige crisis dreigt uit te groeien tot een catastrofe. AzG heeft donderdag de internationale gemeenschap en de Sudaneze regering opgeroepen tot onmiddellijke actie.
Uit een voedingsonderzoek in de provincies Wadi Saleh en Mukjar blijkt dat 21,5 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar lijdt aan verschijnselen van ondervoeding. Het sterftecijfer onder deze groep is zelfs nog hoger dan in tijden van een normale crisissituatie. De meeste kinderen komen om als gevolg van ondervoeding, malaria of diarree.
Volgens AzG zijn de ontheemden door de crisis volledig afhankelijk van humanitaire hulp, die door allerlei bureaucratische en administratieve obstakels te langzaam op gang komt. De Sudanese regering onderneemt bovendien te weinig actie en ook de internationale gemeenschap biedt nog geen hulp, aldus de organisatie.
Intussen zijn watervoorzieningen, oogst en vee geroofd of vernietigd. Door voedselgebrek raakt de bevolking alleen maar zwakker en kwetsbaarder voor ziektes. Het naderende regenseizoen werkt dat extra in de hand. Gewonde mensen durven bovendien geen hulp te zoeken uit angst gevangen te worden genomen.
De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zei eerder al zeer bezorgd te zijn over de situatie in het grensgebied tussen Tsjaad en Sudan. Tienduizenden mensen ontvluchten massaal de zeer onrustige regio en de organisatie spreekt van "een van de moeilijkste humanitaire operaties waar dan ook".
In het gebied vechten overheidstroepen en Arabische milities al vijftien maanden tegen rebellen. De strijd heeft al zeker 10.000 slachtoffers geëist.
(Bron)

Geen opmerkingen: