Hoofd Iraakse regeringsraad gedood bij bomaanslag
BAGDAD - De leider van de Iraakse regeringsraad, Abdul Zahra Othman Mohammad (ook bekend als Izzedin Salim), is maandag omgekomen bij een aanslag met een autobom. Volgens het Amerikaanse leger ging het om een zelfmoordaanslag. In totaal zijn tien mensen gedood, aldus de legerwoordvoerder, onder hen mogelijk twee Amerikaanse soldaten. Zes Irakezen zijn gewond geraakt.
De auto van Salim stond met andere voertuigen in de rij te wachten voor een controlepost bij de Green Zone, het gebied waarin het hoofdkwartier van de coalitietroepen ligt. Dit heeft de Iraakse onderminister van Buitenlandse Zaken Hamed al-Bayati gemeld. Ook enkele lijfwachten van Salim zijn omgekomen. Volgens Al-Bayati zijn andere raadsleden, die ook in de rij stonden, ongedeerd gebleven omdat ze net de controlepost waren gepasseerd.
Getuigen meldden dat het juist zeer druk was bij de controlepost. Artsen proberen mensen uit voertuigen te halen. In de weg is een krater geslagen.
Salim was lid van de sjiitische partij Dawa. Hij leidde de regeringsraad sinds 1 mei. Het voorzitterschap van de Iraakse regeringsraad rouleert per maand. Volgens de Britse omroep BBC was Salim een schrijver, filosoof en politiek activist. Hij is het tweede lid van de regeringsraad dat sinds de oprichting vorig jaar juli is vermoord. Eerder is een van de drie vrouwen, Aquila al-Hasimi, omgebracht.
De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, zei dat het nog te vroeg is om de daders aan te kunnen wijzen. De moord op Salim zal volgens hem de politieke ontwikkelingen in Irak niet in de wielen fietsen.
De Britse minister Jack Straw van Buitenlandse Zaken veroordeelde de moord op Salim. De daders zijn 'vijanden van het Iraakse volk', aldus de bewindsman. De Jordaanse regering sprak in een reactie van een 'politieke moord'. Een regeringswoordvoerster zei dat dat soort aanslagen 'niet mogen worden gebruikt om je mening duidelijk te maken'. In Jordanië is het Wereld Economisch Forum bijeen, onder meer om te praten over de machtsoverdracht in Irak.
De Amerikaanse generaal Mark Kimmitt zei: 'Dagen als deze tonen juist de wijsheid (van het doorzetten van de machtsoverdracht) dan dat ze ons afbrengen van dat proces.' Ook de Australische premier John Howard veroordeelde de bomaanslag. 'Ik ben zo geschokt', zei hij. 'Dit is niet de moord op een Amerikaan of een Brit, dit is de moord op een van hen. Wat deze mensen doen is het tegenhouden van een democratische toekomst voor Irak. Geven we daaraan toe? Lopen we nu weg?' Australië heeft 850 soldaten in en rond Irak.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten