woensdag, mei 19, 2004

Noorwegen wil meer walvissen vangen

OSLO - Het Noorse parlement heeft zich dinsdagavond achter een resolutie voor het vangen van drie keer zoveel walvissen geschaard. Alle partijen steunden de niet-bindende resolutie.
Minister Svein Ludvigsen sprak zich uit voor het vergroten van de vangst, hoewel de commerciële walvisjacht sinds 1986 is verboden. Volgens Noorwegen moeten meer walvissen worden gevangen om de kabeljauw en andere vissen te beschermen. Tegenstanders stellen dat de walvissen geen blaam treft voor de overbevissing, maar de Noren zelf.
Noorwegen heeft voor 2004 een quotum van 670 te vangen walvissen vastgesteld. Volgens Noorse wetenschappers is een stijging tot 1800 mogelijk.
(Bron)

Wat zijn er toch veel opofferingsgezinde landen. Canada beschermt de vis door zadelrobben af te maken (en ja, als je dat dan toch doet, moet je ook maar wat nuttigs met die pelzen doen). Noorwegen beschermt de kabeljauw (en als je die walvissen dan toch afmaakt, moet je iets met dat vlees doen, dus wordt dat tegen heug en meug opgegeten, terwijl iedereen weet dat de Noren een grote hekel hebben aan walvisvlees hebben).
Japan onderzoekt de walvissen (en sja, daar moeten de beesten toch voor dood, dus ook de Japanners eten tegen heug en meug walvisvlees).
Recepten vind je hier.

De soort die de Noren het meest vangen, is Balaenoptera Acutorostrata, de dwergvinvis. Ze eten krill, en daarnaast vis en (pijl-)inktvis. De noordelijke vorm eet wel meer vis dan de zuidelijke vorm, maar ik vraag me toch af of dat die 'bescherm de kabeljauw, vreet de walvissen op'-houding rechtvaardigt.
Ik zou meer respect voor ze hebben als ze zeiden: 'we vinden het gewoon lekker, we doen het al zolang, laat ons er een paar vangen'. En wat zouden de Noren doen als ze moesten kiezen: of kabeljauw vangen, of walvis vangen?

Geen opmerkingen: