maandag, mei 17, 2004

'Rumsfeld achter Abu Ghraib'

NEW YORK - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft vorig jaar persoonlijk ingestemd met nieuwe, clandestiene ondervragingsmethoden in Irak. Dit leidde rechtstreeks tot de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis, stelt het weekblad The New Yorker.
Het Pentagon ontkent de aantijgingen, die zondag naar buiten kwamen. 'De beweringen zijn bizar, samenzweerderig, en vol fouten en anonieme veronderstellingen', zei een woordvoerder van Defensie.
Onderzoeksjournalist Seymour M. Hersh schrijft dat Rumsfeld akkoord ging met een 'topgeheim' plan om omstreden verhoormethoden voor leden van de terreurgroep Al Qa'ida ook in Irak toe te passen. Het doel was om meer inlichtingen over de opstand tegen het Amerikaanse leger los te krijgen.
Hersh leunt op voormalige en huidige bronnen in het leger en de CIA, die anoniem spreken. Het plan van het Pentagon stimuleerde 'fysieke dwang en seksuele vernedering', schrijf hij. 'De regels zijn: grijp wie je moet grijpen. Doe wat je wil', zo citeert Hersh een ex-inlichtingenofficier.
'De wortels voor het gevangenisschandaal liggen niet in de criminele neigingen van een paar leger-reservisten', concludeert Hersh, maar in het besluit van Rumsfeld. De regering heeft de verantwoordelijkheid bij een paar 'rotte appels' onder de militairen in de Abu Ghraib-gevangenis neergelegd, en ontkent dat sprake is van een structurele en welbewuste schending van de Geneefse Conventies.
Als Hersh in zijn derde opeenvolgende artikel over 'Abu Ghraib' gelijk heeft, dan hebben Rumsfeld en zijn onderminister voor Inlichtingen, Stephen Cambone, mogelijk onder ede gelogen voor het Congres. Hoewel Rumsfeld tijdens zijn verhoor veel zaken niet kon bespreken vanwege hun geheime status, liet hij doorschemeren dat er geen sprake was van een doofpot.
'Elke suggestie dat er geen volledig, diepgaand bewustzijn is van wat er is gebeurd en de schade die het heeft aangericht, zou volgens mij een misverstand zijn', zei hij.
Sinds het schandaal rond de martelingen uitbrak met de beelden op televisiezender CBS, heeft de roep om Rumsfelds aftreden geklonken, maar nog niet in Republikeinse kringen. President Bush heeft meermalen vertrouwen uitgesproken in zijn minister.
Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell ontkende noch bevestigde de beschuldigingen. 'Ik moet doorverwijzen naar het Pentagon', zei hij.
(Bron)

Michael Moore riep ook al dat hij mensen naar Irak had gestuurd, en dat die stiekem hadden gefilmd, en dat het nog veel erger was.
Eén ding begrijp ik niet. Al sinds het begin van de mensheid is duidelijk dat de mens de mens een wolf is. Als je een groep mensen een groep anderen laat bewaken, en er zijn geen duidelijke regels, er is geen structuur, en geen strak toezicht - dan krijg je dit soort excessen automatisch. Het zit in ons ingebakken, in ons allemaal.
Uit experimenten (Stanford rings a bell? Of Milgram?) blijkt elke keer weer dat hooguit een kwart van de mensen die 'boven' een ander wordt geplaatst in zo'n besloten setting, met de macht om te vernederen en te pijnigen, in staat is zich humaan te blijven gedragen dan wel weg te lopen.
Driekwart van de mensen in zo'n groep doet gewoon mee.
Dus waarom zijn we eigenlijk zo geschokt? Dat het gebeurt is fout, maar dat het _mogelijk_ is dat zoiets gebeurt, zou ons niet moeten verbazen...

Geen opmerkingen: