'Dodenlijst Antilliaanse gemeenschap Den Helder'
DEN HELDER - Binnen de Antilliaanse gemeenschap in Den Helder circuleert een lijst van personen die om het leven dienen te worden gebracht. Dat stellen goed ingevoerde bronnen binnen de Antilliaanse gemeenschap.
De politie zegt niet op de hoogte te zijn van een zogeheten dodenlijst, maar zich wel zorgen te maken over de onrust onder een deel van de Antilliaanse inwoners van de stad.
Het geweld onder Antillianen in Den Helder, naar verluidt zo'n 1600 personen groot, neemt het laatste jaar toe. De spanningen tussen vooral twee elkaar rivaliserende groepen kwam in september 2003 tot een hoogtepunt met de dood van de 17-jarige Nishmael Dorothea. Hij werd voor het NS-station doodgestoken.
De vermoedelijke dader, de 22-jarige H.F., moet zich dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar verantwoorden.
Vorige week vrijdag werd een tweede Antilliaan om het leven gebracht. Het betreft volgens getuigen de jongere broer van F.. Zijn naam zou voorkomen op de dodenlijst. Enkele uren na de moord meldde een 18-jarige jongeman zich op het politiebureau met de mededeling dat hij de dader is. Binnen de Antilliaanse gemeenschap gaat echter het verhaal dat deze jongen zich heeft gemeld "om de schuld op zich te nemen voor iemand anders". De echte dader zou in dat geval nog vrij rondlopen.
Op de dodenlijst staat in ieder geval ook de naam van een 15-jarige jongen. Hij was aanwezig bij de moord op Dorothea. Of hij alleen getuige was of medeplichtig is aan de moord, is niet bekend. Volgens zijn moeder stonden eerder al groepjes jongeren bij haar voor de deur te schreeuwen dat haar zoon naar buiten moest komen. "Zodat ze ook hem konden vermoorden."
De moeder is met haar gezin ondergedoken en overweegt Den Helder te verlaten. Vier andere, alleenstaande moeders, met in totaal elf kinderen zijn haar voorgegaan.
De huidige problemen zijn vooral terug te voeren op twee groepen jongeren die elkaar het leven zuur maken. De groepen bestaan overigens niet alleen uit Antillianen, maar ook uit Surinamers en Nederlanders. Van beide groepen is nu een persoon om het leven gebracht, maar in Den Helder wordt een derde moord zeer waarschijnlijk geacht.
Door de oplopende spanningen is de angst onder de gemeenschap en direct betrokkenen groot. Dat is ook de reden dat zij anoniem hun verhaal willen vertellen.
Volgens een woordvoerder van de politie is het korps "niet op de hoogte van het bestaan van een dergelijke lijst. Wel maken wij ons zorgen over de onrust die op dit moment nog steeds bestaat onder een deel van de Antilliaanse inwoners van Den Helder".
Verder bevestigt de woordvoerder dat er al geruime tijd extra aandacht voor de problemen is. Zo is er in het voorjaar en zomer extra toezicht op straat voor de handhaving van de openbare orde. Ook zijn er contactpersonen binnen de gemeenschap die een soort wijkagentfunctie vervullen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten