dinsdag, juni 28, 2005

Asieldossiers sneller afgehandeld

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) gaat sneller dan gepland de resterende dossiers afhandelen van de groep van 26.000 asielzoekers die voor april 2001 in Nederland aankwamen. Ze wil dat alle betrokkenen, in totaal nog 16.700 mensen, binnen een jaar of anderhalf jaar duidelijkheid krijgen over hun toekomst.
Dat heeft Verdonkeremanen maandag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Ze zegt daarmee tegemoet te komen aan de wens van met name de D66-fractie in de Tweede Kamer om de zaken versneld af te handelen. Verdonkeremanen had altijd gezegd dat alle zaken nog deze kabinetsperiode afgerond moesten zijn.
De dossiers die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) momenteel behandelt, moeten nu voor 1 juli 2006 afgesloten zijn. De zaken die bij de rechtbanken spelen, moeten eind 2006 afgehandeld zijn. Een en ander betekent volgens Verdonkeremanen wel dat de uitvoerende organisaties zoals de IND, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de vreemdelingenpolitie zich extra moeten inspannen om de nieuwe doelen te halen.
Het is niet de bedoeling dat dat extra geld gaat kosten of dat er extra personeel bij komt, zei een woordvoerder. De organisaties zullen intern andere prioriteiten moeten stellen en procedures waar nodig en mogelijk veranderen om sneller te kunnen werken.
Tot de '26.000' behoren asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) ons land binnenkwamen en soms al vele jaren hier zijn. Wie binnen drie jaar uitgeprocedeerd is, moet vertrekken, bepaalde Verdonkeremanen vorig jaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde haar terugkeerproject, dat juli vorig jaar begon.
Sindsdien zijn de dossiers van ongeveer 12.000 asielzoekers beoordeeld. Ruim 5000 van hen hebben alsnog een verblijfsvergunning gekregen. Ruim 4200 zijn met onbekende bestemming vertrokken. Het is niet bekend of ze Nederland hebben verlaten. Ruim 2600 asielzoekers zijn gedwongen of vrijwillig vertrokken.
Van de oorspronkelijke groep moeten nog 14.000 zaken worden behandeld. Intussen zijn er 2700 asielzoekers aan die groep toegevoegd. Het gaat dan vaak om nieuwe kinderen en kinderen en andere gezinsleden die nagereisd zijn. Verdonkeremanen wil de resterende asielzoekers ook extra stimuleren om zelfstandig terug te keren naar het land van herkomst.
De bewindsvrouw benadrukt overigens dat ze geen garanties kan geven dat alle zaken binnen de nieuwe termijn zijn afgehandeld, omdat de asielzoekers ook in de komende periode kunnen besluiten alsnog herhaalde of nieuwe reguliere aanvragen in te dienen.
(Bron)

Geen opmerkingen: