woensdag, juni 29, 2005

Bonden kondigen hardere acties aan

DEN HAAG - De bonden gaan "harde, intensieve en langdurige" vervolgacties organiseren onder gemeenteambtenaren voor een betere CAO. Zo kondigden de Abvakabo FNV en CNV-bond Publieke Zaak woensdag tijdens een protestmanifestatie in Den Haag bij het kantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) acties aan tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam en Sail Amsterdam in september.
Volgens de ambtenarenbonden zullen de evenementen zeker hinder ondervinden. De acties zijn nog niet uitgekristaliseerd, maar er staan in ieder geval stakingen van 24 en 48 uur op de rol bij diverse gemeentediensten als de VNG niet over de brug komt in het CAO-conflict.
Zo willen de bonden na de zomervakantie de druk opvoeren door bijvoorbeeld de reinigingsdiensten langdurig het werk te laten neerleggen. "Zeker tijdens grote evenementen zou het toch heel vervelend zijn als dan niet het vuil wordt opgehaald", aldus CNV-onderhandelaar W. Berg.
Woensdag ligt het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de hele dag stil. Ook draaien brandweerlieden en ambulancepersoneel zondagsdiensten om werkgevers onder druk te zetten. Verder hebben volgens de bonden tussen de 2000 en 2500 actievoerders meegedaan aan de manifestatie bij het werkgeverskantoor. Een woordvoerder van de VNG telde echter niet meer dan duizend demonstranten.
Volgens een Abvakabo-zegsman is de weigering van de VNG om de acties serieus te nemen tekenend voor "het gebrek aan respect". Ook CNV-onderhandelaar Berg zei zich te irriteren aan "de badinerende toon" van de werkgevers. Daarmee vergroten ze volgens hem alleen maar de onvrede en actiebereidheid onder de gemeenteambtenaren.
(Bron)

Geen opmerkingen: