zaterdag, juli 02, 2005

Bos- en heidebranden in Zuid-Frankrijk

MARSEILLE - Vijf grote bos- en heidebranden hebben vrijdag in het zuiden van Frankrijk en op Corsica totaal ruim 2500 hectare in de as gelegd. Bij Lançon-de-Provence, even ten noorden van Marseille, was de situatie aan het begin van de avond onder controle, maar zeker 650 hectare is daar afgebrand.
Voor de zekerheid blijven 500 brandweerlieden er in de nacht van vrijdag op zaterdag paraat, omdat de harde wind nasmeulend vuur gemakkelijk kan aanwakkeren. Uit 120 bedreigde huizen zijn de mensen geëvacueerd.
De autosnelwegen A7 en A8 zijn wegens de branden enige uren afgesloten geweest. Dat leidde op de eerste Franse vakantiedag tot enorme files. Iets oostelijker, bij Draguignan, ging 150 hectare in vlammen op bij een andere brand. Bij Beziers, westelijk van Marseille, verdween 70 hectare in het vuur. Alle branden zijn waarschijnlijk het werk van pyromanen.
De ergste branden woeden nog voort op Noord-Corsica bij Calenzana, waar enkele dorpen worden bedreigd. Acht brandweerlieden raakten daar vrijdag gewond. Vijftig mensen zijn uit een kerk gehaald. Zij hadden daar bescherming gezocht tegen het vuur en de rook.
Op Corsica is zeker 1500 hectare in vlammen opgegaan. De brandweer was het vuur vrijdagavond nog niet meester, ondanks de inzet van blusvliegtuigen en helikopters. Ook de Corsicaanse branden zijn waarschijnlijk aangestoken.
(Bron)

Geen opmerkingen: