zaterdag, juli 02, 2005

Hoge dieselprijs bedreigt vissers in bestaan

URK - Als binnen een maand de prijs van diesel niet daalt, gaan verscheidene Noordzeevissers failliet. Met die waarschuwing komt de Federatie van Visserijverenigingen.
Zaterdag komen ongeveer 150 vissers in Urk bijeen om directeur-generaal A. Oostra van het ministerie van Landbouw tekst en uitleg te laten geven over de rol die de overheid kan spelen om de vissers te helpen. "Want in België en Spanje zitten de vissers en overheid ook om tafel om te voorkomen dat er vissers omvallen", zei voorzitter B. Daalder van de federatie vrijdag.
Nederlandse vissers betalen 38 à 39 eurocent per liter diesel. In Frankrijk is dat 27 eurocent. "Wij willen van het ministerie weten hoe dat prijsverschil kan", aldus Daalder. Vorige week maakte minister Veerman (Landbouw) duidelijk dat hij geen staatssteun aan de vissers zal geven. Wel vindt hij dat een soort privaat verzekeringsfonds, zoals in Frankrijk bestaat, een mogelijkheid is. Juist om die reden is de dieselprijs in Frankrijk lager.
De vissers op de Noordzee verstoken per week met gemak 15.000 liter diesel. Volgens Daalder loopt de schade door de hoge prijs op tot 10.000 euro per week. "Het is niet voor niets dat er zaterdag veel mensen komen, want de adrenaline giert door de lichamen. Maar we willen voorlopig geen acties."
(Bron)

Geen opmerkingen: