donderdag, juni 30, 2005

Politie pakt 26 jongeren op voor reeks misdrijven

CULEMBORG - De politie in Culemborg heeft 26 jongeren opgepakt, die in wisselende samenstelling verantwoordelijk zouden zijn voor zestig misdrijven in de Gelderse plaats. De politie verdenkt de jongeren volgens een woordvoerster ook van het veroorzaken van intimidatie, overlast en onrust in de Culemborgse wijk Terweijde.
De politie begon in januari met een onderzoek naar een serie inbraken in scholen en bedrijven. Half mei deden in totaal honderd agenten invallen in dertien woningen en vier schuurtjes. Toen zijn meteen al vijf mannen aangehouden. In de weken daarna heeft de politie telkens groepjes medeverdachten opgepakt.
De groep wordt verdacht van diefstal, inbraak, bedreiging en geweldpleging. Zeven van de 26 opgepakte jongeren zitten nog vast; de rest is in afwachting van de rechtszaak op vrije voeten.
De politie is samen met de gemeente en het jongerenwerk in Culemborg speciaal aandacht gaan besteden aan de wijk Terweijde, nadat jongeren in de zomer van 2004 kermisexploitanten uit Culemborg hadden weggepest.
Al snel bleek dat een wisselende, maar grote groep jongeren buurtbewoners intimideerde, vernielingen aanrichtte en geweld gebruikte. De groepsleden kwamen niet alleen uit Culemborg, maar ook plaatsen als Zaltbommel en Nieuwegein.
Opvallend was ook het grote aantal inbraken in scholen en bedrijven, waarbij vooral computerapparatuur verdween. Volgens de politie is het aantal bedrijfsinbraken duidelijk gedaald, sinds de eerste groepsleden zijn aangehouden.
De politie blijft de wijk scherp in de gaten houden, zegt de woordvoerster. Sinds kort is het onder meer mogelijk mensen de toegang tot de wijk tijdelijk te ontzeggen. Met justitie in Arnhem zijn afspraken gemaakt over de aanpak van aangehouden verdachten.
(Bron)

Geen opmerkingen: