donderdag, juni 30, 2005

Drinkwaterprobleem voor half miljard Chinezen

PEKING - Zeker 300 miljoen Chinezen op het platteland hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Nog eens 190 miljoen anderen hebben drinkwater dat eigenlijk te besmet is voor consumptie. Dat berichtte de krant China Daily donderdag. Het dagblad baseert zich op een officieel overheidsrapport.
Uit de documenten blijkt ook dat de vervuiling van de grootste Chinese rivieren alleen maar toeneemt. De waterkwaliteit van de helft van zeven onderzochte grote waterstromen is zo slecht dat het niet langer geschikt is voor de productie van drinkwater. Bovendien wordt op veel plaatsen met chemicaliƫn besmet rivierwater gebruikt voor irrigatie van landbouwgronden, waar groenten worden gekweekt.
Behalve met vervuiling van rivieren kampt China (1,3 miljard inwoners) momenteel ook met overstromingen en met regelrechte watertekorten. Machtige waterstromen zoals de Gele Rivier halen veelal de monding niet eens meer. Vooral industrie, landbouw en mijnbouw slurpen zo veel water uit de rivieren dat deze droogvallen.
(Bron)

Geen opmerkingen: