maandag, juni 27, 2005

Politie pakt inbreker met nepbedrijfspand

UTRECHT - Hoe vangt een koe een haas? De politie in Utrecht kreeg steeds meer aangiften van bedrijfsinbraken binnen, maar kon de inbrekers maar niet te pakken krijgen. Daarom besloot ze samen met het Openbaar Ministerie op een populaire locatie een nepbedrijfspand in te richten om de criminelen in de val te lokken. En dat lukte: begin juni werd een 17-jarige verdachte op heterdaad betrapt.
De Utrechtse wijk Leidsche Rijn werd de laatste tijd geteisterd door inbrekers die het op bedrijfspanden hadden voorzien. "Moeilijk te pakken", vertelt een politiewoordvoerder maandag, "want ze gooien een steen door de ruit, pakken de buit en rijden op supersnelle scootertjes weg."
In een winkelcentrum richtte de politie een leegstaand pand als kantoor in. "Er werd niet gewerkt, dat was niet nodig, omdat de inbraken toch alleen 's avonds plaatsvonden", aldus de woordvoerder. Agenten hielden het kantoor permanent in de gaten.
In de nacht van 8 op 9 juni was het raak. Twee mannen op een scooter bekeken het pand, waarna er één op de uitkijk ging staan en de ander de ruit met een baksteen ingooide. Deze 17-jarige Utrechtenaar werd meteen aangehouden toen hij het pand inging. De tweede verdachte wist op zijn scooter te ontkomen.
De politie in Utrecht spreekt van een succes en sluit niet uit dezelfde truc nog een keer te gebruiken. Volgens een woordvoerster van het OM in Utrecht is er geen sprake van uitlokking met deze actie, wat strafbaar is. "Het pand verschilt niet van de andere winkels in de omgeving. Het is niet extra makkelijk toegankelijk gemaakt en we hebben ook niet expres dure apparatuur voor de ramen gezet."
(Bron)

Geen opmerkingen: