vrijdag, november 25, 2005

KNMI waarschuwt voor zware sneeuwval

DE BILT - Het KNMI heeft vrijdagmiddag een weeralarm voor zware sneeuw gegeven. Vooral in het zuidoosten en oosten van het land kan op veel plaatsen meer dan 3 centimeter sneeuw per uur vallen, liet een woordvoerder weten. Lokaal kan de sneeuwlaag 10 centimeter dik worden.
Rond 15.45 uur sneeuwde het in Gelderland en Overijssel behoorlijk. Volgens de zegsman gaat het vrijdag begin van de avond ook in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg sneeuwen. "Later vrijdagavond zal ook de rest van Limburg te maken krijgen met zware sneeuwval."
Ook waarschuwt het weerbureau voor plaatselijke gladheid door sneeuw en bevriezing. Tevens komen in het zuidwestelijk kustgebied zware tot zeer zware windstoten voor. Het KNMI gaf donderdag een weeralarm voor harde windstoten.
Op de Veluwe zijn vrijdagmiddag in verband met hevige sneeuwval enkele wegen afgesloten, waaronder de N310 Otterlo-Stroe en de N304 Otterlo-Apeldoorn. Veel automobilisten gebruiken deze laatste weg als sluiproute om de A50 te omzeilen.
Dat de N304 dicht is, geeft extra problemen voor het verkeer omdat de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem al de hele vrijdag aan beide kanten vast staat.
Strooiwagens van Rijkswaterstaat (RWS) konden vrijdagochtend in Noord- en Midden-Limburg hun werk op de A2 tussen Kelpen en Weert niet doen omdat ze vastzaten in de file, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De file was het gevolg van motorpech van een vrachtwagen die op de rechterrijbaan bleef steken.
Waar files staan vriest het wegdek op, aldus RWS. Op de A2 tussen Weert en Eindhoven staat al uren een file van achttien kilometer als gevolg van de gladheid. Al om een uur in de nacht van donderdag op vrijdag begonnen strooiwagens zout over de Limburgse snelwegen te verspreiden, maar omdat er te weinig verkeer was, vroor het wegdek toch op. Om dooiwerking te krijgen, is veel rijdend verkeer nodig.
Vrijdagmiddag gaat het hard regenen in Limburg en spoelt al het zout weer weg. Rijkswaterstaat wacht tot na die regenbuien en hoopt voor de vrijdagavond verwachte sneeuwstormen weer zout te kunnen strooien.
De Wegenwacht van de ANWB kan vrijdagmiddag automobilisten die in de regio Apeldoorn zijn gestrand, niet meer bereiken. De auto's van de hulpverleners staan muurvast in de files, aldus een woordvoerder van de ANWB. "Driekwart van de wegen in Nederland zijn goed bereikbaar maar rond Apeldoorn en tussen Apeldoorn en Zutphen staat alles vast." De ANWB belt de automobilisten die in die regio vaststaan, om ze mee te delen dat ze voorlopig geen hulp krijgen.
Op een normale vrijdag krijgt de Wegenwacht ongeveer 3500 hulpverzoeken, nu zijn dat er al tussen de 5000 en 6000. Omdat de Wegenwacht de problemen zag aankomen, heeft de organisatie zowel aan de telefoon als op de weg extra mensen ingezet.
Ook concurrent Route Mobiel zegt vrijdag 60 procent meer automobilisten te helpen dan normaal. De pechgevallen hebben vooral te maken met vocht en wind. Daardoor zijn er problemen met het ontstekingsmechanisme en de accu. Ook schade aan de ruitenwissers door de sneeuw komt veel voor.
Rijkswaterstaat heeft Route Mobiel vrijdagmiddag verzocht in het oosten en op de Veluwe dekens, dieselbenzine en water uit te delen aan automobilisten die in de file staan, zo vertelde een woordvoerder van Route Mobiel. Volgens de zegsman staat vooral het verkeer op de A1 helemaal vast. "We hadden een klant die om 8.30 uur uit Harderwijk was vertrokken. Die stond om 16.00 uur pas 10 kilometer voor Arnhem!"
Ongeveer 40.000 inwoners van Haaksbergen, Eibergen, Neede en Rekken hebben sinds 13.00 uur geen stroom. Dat liet energiebedrijf Essent vrijdag weten. Oorzaak is het slechte weer. Volgens een woordvoerder is een stroomverbinding geknapt.
Wanneer de problemen zijn opgelost, is nog onduidelijk. Door de storing doen sommige telefoonlijnen het niet en daardoor kunnen mensen binnen de regio af en toe niet met elkaar bellen, bevestigde een woordvoerster van KPN.
Bij verzekeraar Interpolis zijn vrijdag tot 14.00 uur circa zeshonderd meldingen van schade door het noodweer binnengekomen. Het bedrijf verwacht dat het aantal meldingen nog zal stijgen tot zo'n duizend.
Volgens een woordvoerster gaat het in de meeste gevallen om kleinere schades, vooral aan woonhuizen. Er wordt gebeld over bijvoorbeeld afgewaaide dakpannen en waterschade. In de omgeving van Hoek van Holland raakte een aantal kassen en gewassen beschadigd als gevolg van zware windstoten.
(Bron)

Hier sneeuwt het nu een uur of twee, afgewisseld met hagel. Het blijft (nog) niet erg liggen, maar het wordt wel steeds heftiger.

Geen opmerkingen: