vrijdag, november 25, 2005

NS beperkt prijsstijging

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen maken de treinkaartjes volgend jaar minder duur dan aanvankelijk gepland, zo liet de NS vrijdag weten. De vervoerder wilde eigenlijk de kaartjes 3,15 procent duurder maken, maar heeft besloten de prijsstijging te beperken tot 3 procent.
Dit is het resultaat van overleg tussen de NS en staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer). Schultz had nadere uitleg geƫist over de tariefstijging, omdat ze ontevreden was over de onderbouwing die de NS had gegeven. Uit deze gesprekken is naar voren gekomen dat het bedrijf mogelijk minder belasting over het gebruik van het spoor moet betalen. De uiteindelijke prijsstijging is daarom omlaag geschroefd.
Schultz is akkoord gegaan met de 3 procent. Deze tariefsverhoging past binnen het contract dat de overheid heeft met de NS. "We zijn tevreden", zei een woordvoerster van het ministerie.
De kritiek op de geplande tariefsverhoging nam flink toe, toen enkele weken geleden bleek dat de prestaties van de NS behoorlijk tegenvallen. Minder treinen rijden op tijd dan beloofd en reizigers krijgen in veel gevallen te weinig informatie bij vertragingen.
In de Tweede Kamer gingen dan ook veel stemmen op om een streep te halen door de voorgenomen prijsstijging van 3,15 procent. Diverse partijen, waaronder PvdA, GroenLinks, SP en LPF, vonden de plannen van de NS onacceptabel. Ook CDA zette er zijn vraagtekens bij. Consumentenorganisaties lieten zich niet onbetuigd en uitten felle kritiek op de NS.
(Bron)

Geen opmerkingen: