zaterdag, november 26, 2005

Oxfam: opheffen handelsbarrières vergroot armoede in Arabische wereld

Het op korte termijn opheffen van de handelsbarrières voor landbouwproducten tussen de Europese Unie en het Middenoosten en Noord-Afrika zal leiden tot meer armoede in de laatstgenoemde regio's. Daar heeft de Britse ontwikkelings- en armoedebestrijdingsorganisatie Oxfam zaterdag voor gewaarschuwd aan de vooravond van een top tussen de EU en Arabische landen in Barcelona.
Volgens Oxfam moet voorzichtig worden omgegaan met het opheffen van de protectionistische maatregelen die zowel aan Europese als Arabische zijde van kracht zijn. Als de handelsbarrières te snel worden afgebroken, zullen kleine boeren in vooral Noord-Afrikaanse landen aan de Middellandse Zee in de problemen komen, stelt Oxfam.
Een betere maatregel is het geleidelijk openstellen van de Europese markt voor meer producten uit Arabische landen, aldus de organisatie. Europese boeren produceren op zo'n grote schaal en met zoveel steun vanuit Brussel, dat kleine boeren in het buitenland daar ook op hun binnenlandse markt niet mee kunnen concurreren. Voordat boeren in Arabische landen worden blootgesteld aan de concurrentieslag met hun Europese collega's, moeten eerst de EU-landbouwsubsidies worden afgeschaft, aldus Oxfam-deskundigen.
In Barcelona zijn vanaf zondag regeringsleiders en niet-gouvernementele organisaties uit de EU en de Arabsiche wereld en het Middenoosten bijeen om te overleggen over een groot aantal onderwerpen. Op de agenda staan onder meer hervatting van het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg, economische samenwerking, de bestrijding van terrorisme en de handhaving van de mensenrechten. De Israëlische premier Ariel Sharon zou een van de aanwezigen zijn, maar hij zegde zijn komst af in verband met de politieke crisis in eigen land en zijn vertrek uit de Likudpartij.
(Bron)

Geen opmerkingen: