vrijdag, november 25, 2005

Nog steeds gebreken in detentiecentrum Schiphol

HOOFDDORP - De brandweer van Haarlemmermeer heeft vorige week bij controles in een deel van het detentiecentrum op Schiphol-Oost dat nog in gebruik is, vastgesteld dat de brandwerende scheidingswanden in het cellencomplex moeten worden verbeterd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer donderdag geschreven in een brief aan de gemeenteraad.
Bij een brand in het cellencomplex kwamen eind oktober elf illegale vreemdelingen om het leven. Vijftien mensen raakten gewond.
De twee vleugels die nog in gebruik zijn, zijn niet van hetzelfde materiaal als het deel dat is afgebrand. Er worden bolletjesslikkers vastgehouden. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft donderdag aangedrongen op sluiting van het hele complex.
De Rijksgebouwendienst heeft volgens de gemeente verzekerd dat de geƫiste verbeteringen in het cellencomplex snel kunnen worden aangebracht. Tot het zover is, heeft de gemeente wel drie aanvullende voorwaarden gesteld om de brandveiligheid in het complex te waarborgen.
Zo moeten er 24 uur per etmaal tien bedrijfshulpverleners paraat zijn om te helpen als er toch brand mocht uitbreken. Daarnaast mag er nergens in het cellencomplex nog worden gerookt. Tot slot mogen er in een cel geen spullen van een gedetineerde liggen.
De brandweer constateerde zaterdag dat er geen tien bedrijfshulpverleners aanwezig waren, wat wel een voorwaarde was. Het ministerie van Justitie dacht echter dat het uitsluitend om de nacht ging. De brandweer heeft tot de komst van hulpverleners een tankautospuit op het terrein staan.
De brandweer heeft verder bij een andere controle vastgesteld dat er twee rook- en brandwerende deuren in het centrum openstonden, die eigenlijk dicht hadden moeten zijn. De gemeente heeft hiervoor het ministerie van Justitie een dwangsom opgelegd van 2000 euro, omdat dit in het verleden al eens eerder is gebeurd.
Burgemeester F. Hertog van Haarlemmermeer zei donderdag dat de brandweer hem heeft verzekerd dat het "verantwoord" is de cellen onder de gestelde voorwaarden in gebruik te houden. Volgens hem biedt de wet de mogelijkheid aan de rijksoverheid om verbeteringen aan het complex aan te brengen.
Meerdere fracties in de gemeenteraad vinden dat de situatie in het cellencomplex niet langer mag worden gedoogd. Volgens burgemeester Hertog is er van gedogen echter geen sprake. B en W van Haarlemmermeer beraden zich vrijdag opnieuw over de situatie.
(Bron)

Geen opmerkingen: