woensdag, februari 01, 2006

Worst case scenario: olieprijs naar $262

Twee toonaangevende investeerders waarschuwen dat al over enkele maanden een tekort aan olie kan ontstaan. George Soros waagt zich niet aan een voorspelling over de olieprijs maar is "zeer bezorgd over de balans tussen vraag en aanbod". Soros wijst op het conflict over nucleaire installaties met Iran en de energiepolitiek van Vladimir Putin. "Iran ligt op een ramkoers en ik zie niet hoe een confrontatie kan worden vermeden".
Bill Browder, oprichter van het succesvolle Hermitage Fund bedacht zes scenario?s wat er met de olieprijs gebeurt indien één grote producent niet meer kan of wil leveren. Worst case scenario: de val van het Huis van Saud in Saoedi-Arabië, goed voor een prijsstijging naar $262. Realistischer gebeurtenissen: een boycot door Iran ($131), een burgeroorlog in Nigeria ($98) of een aanslag op olie-installaties in Irak ($88).
Los van de geschetste doemscenario?s is er mijns inziens een potentieel groter gevaar. De ?bewezen? oliereserves van landen en bedrijven. Vorige week meldde Petroleum Intelligence Weekly (PIW) dat de oliereserves van Koeweit slechts de helft zijn van wat het land officieel opgeeft. Kort daarop maakte Repsol, de op vier na grootste oliemaatschappij van Europa, bekend zo'n 25% van haar olie- en gasreserves af te schrijven.
Shell topman Jeroen van der Veer verklaarde in Davos ?geen reden voor pessimisme? te zien. Eind jaren tachtig verhoogde Saoedi-Arabië haar olievoorraden van 170 naar ruim 260 miljard vaten. Zou Van der Veer nog zo optimistisch zijn als ?s werelds grootste exporteur de volgende is met een forse afwaardering? Een prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Dat simpele principe geeft voor olie maar één richting aan: omhoog.
(Bron)

Geen opmerkingen: