dinsdag, januari 31, 2006

Vervuild zoutzuur blijkt oorzaak van dioxinezaak

BRUSSEL - Een partij vervuild zoutzuur blijkt de oorzaak van de grootschalige verontreiniging van veevoer in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Dat heeft het Belgische agentschap voor voedselveiligheid FAVV maandag gemeld.
De dioxine zat in zoutzuur, dat door het bedrijf PB Gelatins in Vilvoorde werd gebruikt om vet van varkensbotten af te krijgen. De leverancier, Tessenderlo Chemie, had het zoutzuur enkele weken niet gezuiverd door een defect filter. Het dioxine zette zich vast in het varkensvet, dat in veevoer belandde voor honderden boeren.
De besmetting in Belgiƫ blijkt veel wijder verspreid dan gedacht. Het Belgische agentschap FAVV heeft maandag nog eens driehonderd varkens- en pluimveebedrijven geblokkeerd. Eerder was al honderd Belgische boerderijen verboden om producten te verkopen.
De nieuwe blokkades komen omdat het vervuilde voer ook blijkt geleverd aan de Belgische voerbedrijven Leroy en Algoed. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit VWA heeft geen aanwijzingen dat deze bedrijven aan ondernemers in ons land hebben geleverd.
De FAVV-woordvoerder kon nog niet inschatten hoe lang de boerderijen op slot blijven: "Het hangt af van de uitkomst van analyses". Het agentschap zegt alle gegevens te gaan overdragen aan justitie. Die kan dan beoordelen of het defecte filter kan leiden tot een strafzaak.
Een woordvoerder van het Productschap Diervoeder in Nederland vindt het "verbazingwekkend dat het bedrijf zelf geen actie heeft ondernomen". Volgens hem had Tessenderloo Chemie alerter moeten reageren nadat ontdekt was dat het filter defect was.
Nu moest de oorzaak van de verontreiniging volgens de woordvoerder na ontdekking in het varkensvet, met veel speurwerk teruggezocht worden. "Nu zijn veel bedrijven gedupeerd, doordat de leverancier nalatig is geweest. We moeten daarom nog beter kijken naar de veiligheidswaarborging in de voedselketen, zodat ook Nederlandse mengvoederbedrijven zeker weten dat ze een goed product afnemen", aldus de zegsman.
(Bron)

Geen opmerkingen: