woensdag, februari 01, 2006

Fraude van 22 miljoen euro bij VWS

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij oplichting van het ministerie van Volksgezondheid. Ze worden ervan verdacht een bedrag van 22 miljoen euro te hebben verduisterd. Het is nog niet bekend of het ministerie het geld nog terugkrijgt. Een van de verdachten is een voormalige ambtenaar van VWS. Het OM en het ministerie hebben dat woensdag bekendgemaakt.
De zeven personen worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, omkoping van een ambtenaar en deelname aan een criminele organisatie.
De fraude deed zich voor bij de afdeling Gehandicaptenzorg van het ministerie in de jaren 2002 en 2003. Een stichting kreeg in die jaren via zes leningen geld voor het uitvoeren van projecten voor gehandicapten. Het geld, in totaal 22 miljoen, werd vervolgens door de stichting doorgeboekt naar andere stichtingen, bedrijven en personen.
Het bedrag is verstrekt door de Bank Nederlandse Gemeenten op basis van een garantiestelling van het ministerie van Volksgezondheid. Het OM verdenkt de ambtenaar ervan te hebben gemanipuleerd zodat het leek alsof de stichting aan de voorwaarden van de garantiestelling voldeed. De man zorgde er in 2003 bovendien voor dat het leek alsof de leningen waren terugbetaald.
Het ministerie kwam de zaak in 2005 op het spoor omdat de aflossing van de leningen uitbleef, en de Bank Nederlandse Gemeenten bij VWS aanklopte voor genoegdoening. Het ministerie heeft de bank inmiddels de 22 miljoen betaald.
Volgens een woordvoerder van VWS is de verdachte voormalige ambtenaar al in 2004 wegens slecht functioneren ontslagen. Zijn ontslag stond toen los van de fraude die nu aan het licht is gekomen. Volgens het OM zitten drie van de zeven verdachten nog steeds in voorlopige hechtenis. Het gaat om een 58-jarige man uit Zoetermeer, een 49-jarige man uit Vlaardingen en een 59-jarige man uit Zeist. Een van hen is de ambtenaar van VWS.
(Bron)

Geen opmerkingen: