dinsdag, januari 31, 2006

Chemietanker dreigt te zinken voor Franse kust

CHERBOURG - Een chemietanker en een vrachtschip zijn dinsdag vroeg in Het Kanaal met elkaar in aanvaring gekomen. Dat meldden de maritieme autoriteiten in het Franse Bretagne. De tanker die geregistreerd staat op de Marshalleilanden maakt zwaar slagzij en dreigt te zinken, aldus de BBC. Twee helikopters van de Britse kustwacht en een reddingsboot hebben de 22 bemanningsleden van boord gehaald.
De 8003 ton metende chemietanker Ece is geladen met 10.000 ton fosforzuur en lekte na de aanvaring met de bulkcarrier General Grot-Rowecki die 26.000 ton fosfaat aan boord heeft. De aanvaring had plaats in ruwe zee tussen het eiland Guernsey en de Britse kust. Het vrachtschip, dat onder Maltese vlag vaart en 21 bemanningsleden telt, heeft lichte schade. Het zet de vaart naar Belgïe voort. De tanker was onderweg naar Polen.
Volgens een woordvoerder van de Britse kustwacht vormt het fosforzuur geen ernstige bedreiging voor het milieu. Hij zei tegen de BBC dat het nog te vroeg is om de oorzaak van het ongeluk te bepalen. Een Franse sleepboot probeert te voorkomen dat de tanker ten onder gaat. Het Kanaal is een van de drukste vaarroutes in de wereld.
(Bron)

Geen opmerkingen: