woensdag, februari 01, 2006

Wanbetalers mogen heraansluiting gas en licht afbetalen

ARNHEM - Afgesloten huishoudens hoeven de heraansluitkosten die energiebedrijven rekenen, niet meer vooraf te betalen. Ze kunnen voortaan een beroep doen op een afbetalingsregeling. Voorwaarde is wel dat de wanbetalers zich aanmelden voor wettelijke schuldsanering. Dat liet de brancheorganisatie EnergieNed maandag weten.
Afgelopen vrijdag leverde de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet NVVK, die mensen helpt met problematische schulden, kritiek op de heraansluitkosten. Voorzitter G. Jaarsma van de NVVK zei dat wanbetalers vaak de ongeveer 500 euro niet hebben om opnieuw aangesloten te worden.
Door de sterk gestegen energiekosten, waarvan een groot deel bestaat uit belasting, is het afgelopen jaar een groeiend aantal huishoudens in betalingsproblemen gekomen.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken is blij met de toezegging van de energiebedrijven dat zij bereid zijn de kosten voor heraansluiting van wanbetalers te betrekken bij de schuldsanering van hun klanten. De D66-bewindsman zei dit dinsdag in de Tweede Kamer, toen Irrgang (SP) vragen stelde naar aanleiding van kritiek van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).
Volgens Brinkhorst waarborgt een gedragscode, waarvan de naleving gecontroleerd wordt door de Directie Toezicht Energie, dat de energiebedrijven niet lichtvaardig overgaan tot afsluiten van gas en licht.
(Bron)

Geen opmerkingen: