zaterdag, februari 04, 2006

Heisa rond USB-stick; jongens hebben spijt

Als ze vooraf hadden geweten welke heisa die gevonden USB-stick zou opleveren, dan hadden ze de geheime informatie van Defensie die ze daarop vonden nooit doorgespeeld naar het RTL Nieuws.
Hun computers zijn in beslag genomen, ze zijn verhoord en sinds woensdag krijgen ze scheldtelefoontjes. De Valkenburgse Michiel (17) en Katwijkse Gijsbert (19) - hun achternamen willen ze liever niet meer in de krant - vinden het achteraf spijtig dat informatie over de militaire missie in Afghanistan nu op straat ligt.
Dat geldt ook voor de landmachtkapitein die vorig jaar vijf maanden in Afghanistan verbleef en de geheugenstick met informatie over die missie liet slingeren in een huurauto. Hij is inmiddels geschorst, heeft defensieminister Kamp bekendgemaakt. De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk volgende week een spoeddebat over de zaak.
Vandaag nemen defensiespecialisten uit de Tweede Kamer, onder wie Van Baalen (VVD), Van Bommel (SP) en Blom (PvdA), een voorschot daarop met een debat bij de lokale Katwijkse radio-omroep VLOK. De omroep zit boven op het nieuws, omdat Gijsbert er zelf werkt. Zo ontstond ook het idee om contact te zoeken met de redactie van RTL Nieuws, legt Gijsbert uit. "Ik ken daar mensen en we waren nieuwsgierig wat zij ervan dachten. We hadden toen niet de indruk dat het om supergeheime informatie ging. Wij kenden die codewoorden niet."
En het was tenslotte nogal raar gelopen, vonden de vrienden. In december vond Michiels vader de USB-stick in een huurauto. Michiel, die de stick pas weken later bekeek, kopieerde de informatie, want het zag er boeiend uit. De stick stuurde hij terug naar de kapitein, die hem bedankte met een VVV-bon. Gijsbert: "Maar geen brief of telefoontje dat dit niet mocht uitlekken of iets dergelijks. Achteraf denken we dat dat komt doordat hij het zelf heeft afgehandeld, zonder Defensie erbij te betrekken."
Toen het nieuws eenmaal op straat lag, stond de marechaussee nog diezelfde avond bij beide jongens voor de deur om hun computers mee te nemen. Die hebben ze nog niet terug. Later zijn hun verklaringen opgenomen. "Wij worden niet vervolgd. De marechaussee is blij dat wij de afspraak met RTL hebben gemaakt dat de informatie niet herkenbaar in beeld werd gebracht. Dat SBS dat wél heeft gedaan, is buiten onze schuld, dat heeft iemand anders doorgespeeld."
(Bron)

Geen opmerkingen: