zondag, juli 22, 2007

Chiquita aangeklaagd voor financieren van terrorisme

AMSTERDAM - De Amerikaanse bananenproducent Chiquita is donderdag voor een rechtbank in de staat New Jersey aangeklaagd door familieleden van zes slachtoffers van paramilitaire groepen in Colombia.
De rechtszaak is een direct gevolg van een schuldbekentenis van het bedrijf in maart, toen Chiquita toegaf omgerekend 1,2 miljoen euro te hebben betaald aan een Colombiaanse terreurorganisatie in ruil voor de bescherming van winstgevende bananenplantages.
De mensenrechtenorganisatie EarthRights eist nu namens de familieleden een nog onbekende schadevergoeding van Chiquita omdat die zich, door de terroristen financieel te steunen, indirect schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en zelfs aan executies.
Het is al de derde soortgelijke rechtszaak die tegen Chiquita wordt aangespannen sinds de schuldbekentenis van maart, die deel uitmaakte van een schikking met justitie. Het bedrijf moet een boete betalen van 25 miljoen dollar, maar hoeft de namen van de leidinggevenden die de betaling van beschermingsgeld goedkeurden niet openbaar te maken.
Chiquita zou het geld tussen 1997 en 2004 aan de rechtse paramilitaire AUC (Verenigde Zelfverdedigingstroepen van Colombia) hebben betaald. Het bedrijf zegt dat het gedwongen was te betalen en dat het slechts aan de veiligheid van zijn werknemers dacht.
De AUC werd in de jaren '80 opgericht om linkse rebellenbewegingen te bestrijden, omdat het regeringsleger daar onvoldoende in slaagde. De groepering ontwikkelde zich echter al snel tot een omvangrijke criminele organisatie die schuldig is aan vele wreedheden en drughandel. De Verenigde Staten beschouwen de AUC als terroristische organisatie.
(Bron)

Geen opmerkingen: