Hunebedbouwers voerden schedelboringen uit
BORGER - Hunebedbouwers voerden 5000 jaar geleden al hoofdoperaties uit, waarbij ze gaatjes in hoofden boorden in de hoop daarmee ziektes te genezen.
Na afloop van de operatie genazen de wonden. Dat blijkt uit Zweedse onderzoek van schedels van hunebedbouwers.
De resultaten hiervan zijn vanaf 1 september te zien tijdens een bijzondere expositie in het Hunebedcentrum in het Drentse Borger, zo maakte dit centrum dinsdag bekend.
Het gaat om een tentoonstelling van schedels en ander botmateriaal van hunebedbouwers die voor het eerst in Nederland te zien zullen zijn. Deze resten werden gevonden in Zweden. In Nederland zijn, afgezien van enkele stukjes verbrand bot, nooit botresten in hunebedden gevonden.
In Zweden is daarentegen, door goede bodemconservering, een grote hoeveelheid botresten geborgen van mensen die tot dezelfde cultuur behoren: De Trechterbekercultuur.
Volgens woordvoerder Harry Wolters van het Hunebedcentrum is de uitkomst van het onderzoek zeer fascinerend. Mogelijk werd de ingreep gebruikt om zware hoofdpijn te bestrijden, maar de wetenschap houdt het ook voor mogelijk dat het ging om symbolische of rituele handelingen.
De tentoonstelling in het Hunebedcentrum geeft een extra dimensie aan de kennis van de Trechterbekercultuur in Noord-Europees verband. Naast botresten geeft de tentoonstelling ook een beeld van gebruiksvoorwerpen uit de prehistorische boerencultuur, zoals bijlen en sieraden.
Op 31 augustus 2007 wordt de tentoonstelling Shadows of man officieel geopend door de Zweedse ambassadeur in Nederland, de heer Hans Magnussen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten