zondag, juli 22, 2007

SVB mag weer huisbezoeken uitvoeren bij AOW'ers

DEN HAAG - De Sociale Verzekeringsbank mag weer onaangekondigd huisbezoeken afleggen bij AOW'ers in de jacht op fraudeurs. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.
De SVB hanteert de methode om te controleren of ouderen stiekem samenwonen. Als ze dat doen, hebben ze geen recht op de hogere AOW-uitkering voor alleenstaanden.
Volgens de rechtbank moeten de controleurs aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze volledige en juiste informatie geven over de reden van het huisbezoek.
De SVB mag het huisbezoek alleen uitvoeren als de AOW'er of aanstaande AOW'er toestemming heeft gegeven voor het bezoek.
De toestemming moet op vrijwillige basis zijn verleend en de SVB mag de uitkeringsgerechtigde dus niet op enige manier onder druk zetten. Ook moet de SVB de AOW'er duidelijk maken dat die toegang tot zijn woning mag weigeren en dat dat zonder (directe) consequenties blijft wat betreft de uitkering.
In maart moest de uitvoerder van de Algemene Ouderdomswet op last van de voorzieningenrechter in Den Haag nog stoppen met huisbezoeken aan AOW'ers die niet concreet ergens van worden verdacht.
De SVB vroeg in kort geding herziening van de eerdere uitspraak en werd vrijdag in het gelijk gesteld. "We zijn hier erg blij mee", aldus de zegsvrouw van de Sociale Verzekeringsbank.
De Algemene Nederlandse Bond van Ouderen, die zich al geruime tijd via onder meer kort gedingen verzet tegen de onaangekondigde huisbezoeken, is net als de SVB tevreden over de uitspraak.
"Mensen houden het recht om een huisbezoek te weigeren, zonder dat dit meteen consequenties heeft voor de uitkering", constateert een woordvoerder van de ANBO. "Dit vonnis schept duidelijkheid en daar zijn wij blij mee."
(Bron)

Dus huisbezoek mag, ook al worden mensen nergens van verdacht. En mensen hoeven niemand binnen te laten - dat heeft geen _directe_ gevolgen. Wat suggereert dat het later wel gevolgen kan hebben, of dat je 1 keer mag weigeren maar daarna niet.

Geen opmerkingen: