maandag, juli 23, 2007

Ruim 500 klachten over ov-chipcard

ROTTERDAM - GroenLinks in Rotterdam heeft in drie weken meer dan vijfhonderd klachten binnen gekregen over de ov-chipcard. Raadslid Arno Bonte verstuurt deze lijst met opmerkingen maandag aan wethouder Jeannette Baljeu van Verkeer, directeur Pedro Peters van vervoerder RET en Tineke Huijzinga, staatssecretaris van Verkeer.
Reizigers konden vanaf begin juli op de website ov-chipklacht.nl hun klachten kwijt. Daardoor kwamen meer dan vijftig problemen aan het licht. Mensen klagen vooral over een hogere ritprijs. Als ze vergeten uit te checken, kost een rit bijvoorbeeld vier euro. De RET heeft al 5000 keer dit bedrag terugbetaald om gedupeerden tegemoet te komen.
Rotterdam is de proeftuin van Nederland. Na een uitgebreide testperiode is het de eerste regio van het land waar de reiziger in alle vormen van het openbaar vervoer terecht kan met de speciale kaart, die de strippenkaart moet vervangen.
In de metro gaan deze vervoersbewijzen er per 1 oktober uit. Bonte verzoekt deze datum uit te stellen totdat alle problemen zijn verholpen.
RET-directeur Peters kijkt juist uit naar dit moment. "Pas dan weten we echt of het werkt." Hij ziet het niet somber in, maar voorspelt wel files bij de poortjes op de stations. "En als het uitloopt op een chaos, voeren we de dag erna de strippenkaart weer in."
Volgens hem ontvangt de RET de laatste tijd juist veel minder klachten over de chipkaart. "Het gaat steeds beter. Eigenlijk gaat het momenteel heel goed."
Mensen moeten na bijna dertig jaar afscheid nemen van de strippenkaart en dat is volgens hem voor velen even wennen. Over twee jaar is iedereen naar zijn inschatting "de rottige strippenkaart" vergeten.
Peters: "Een grote verandering gaat altijd gepaard met problemen." Zo kende de testperiode tal van technische problemen. De meeste kinderziektes zijn inmiddels verholpen. Maar nog wel moeten alle vijftig oplaadpunten worden aangepast. Van de zeshonderd poortjes worden er honderd worden vervangen.
Dit gebeurt het komende half jaar op zes stations. Verder komen er nog tientallen kleine oplaadpunten bij in zoal supermarkten, banken en sigarenboeren. Al ruim een miljoen mensen, 100.000 per dag, reizen met de ov-chipcard.
Mochten de problemen toch voortduren dan wordt de datum om afscheid te nemen van de strippenkaart opnieuw vooruitgeschoven, zoals nu ook al meermalen is gebeurd. Storingen zullen blijven bestaan, waarschuwt de directeur.
(Bron)

Geen opmerkingen: