dinsdag, juli 24, 2007

Veel winkelpersoneel slecht beschermd tegen agressie

DEN HAAG - Bijna de helft van de winkels in buurten waar relatief veel geweld, agressie en overvallen voorkomen, beschermt het personeel te weinig. Dat constateert de Arbeidsinspectie dinsdag na onderzoek bij 733 winkels in zogeheten risicogebieden.
Vorig jaar bleek al dat circa de helft van het winkelpersoneel te maken had met agressieve klanten. Nu heeft de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken vooral gecontroleerd in winkelgebieden, vaak in grote steden, waarvan politie en gemeenten waarschuwen dat het risico op geweld en agressie groot is. Desondanks ontbreken daar vaak maatregelen om het personeel te beschermen.
In totaal hebben de inspecteurs circa 350 keer verbetermaatregelen moeten afdwingen. In vergelijking met bijvoorbeeld het openbaar vervoer en de sociale diensten, waar ook relatief veel agressie tegen werknemers voorkomt, blijft de detailhandel volgens de inspectiedienst achter in het beschermen van het personeel.
De inspecteurs zijn volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie net zo lang teruggekomen in winkels totdat daar alles in orde was. In verreweg de meeste winkels bleken werknemers slecht op de hoogte van wat ze moeten doen bij incidenten en waren ze niet getraind in het omgaan met lastige klanten.
Van de circa 350 verbetermaatregelen die werden opgelegd, ging het ongeveer tweehonderd keer om een opdracht het winkelpersoneel beter te trainen. Maar ook veel winkeliers die hun zaken redelijk op orde hadden, kregen volgens de zegsvrouw het advies hun werknemers beter voor te lichten en/of op te leiden.
Verder moesten inspecteurs optreden, omdat de inrichting van winkels onoverzichtelijk was of omdat er grote sommen geld in de kassa's voor het grijpen lagen. Ook waren personeelsingangen niet altijd goed verlicht of konden insluipers zo binnenlopen, omdat de achterdeur wijd open stond. Bovendien bleek dat werknemers bij alarmoproepen soms bij nacht en ontij in hun eentje de winkel in moeten.
FNV Bondgenoten zegt blij te zijn met het onderzoek. "Het bevestigt eens temeer de noodzaak voor maatregelen", aldus bestuurster Nicole Boonstra. "Een veilige werkomgeving in de detailhandel is essentieel voor zowel het winkelpersoneel als voor het winkelend publiek."
Het onderzoek benadrukt volgens de vakbond het belang van preventieve maatregelen tegen agressie en geweld in de detailhandel.
Platform Detailhandel Nederland laat weten dat er al veel wordt gedaan aan een veilige werkomgeving. "De detailhandel steekt jaarlijks 300 miljoen euro in de beveiliging van de winkels."
"Behalve het aanschaffen van apparatuur zoals camera's, moet hierbij ook gedacht worden aan cursussen en voorlichting", aldus een woordvoerder.
"Als de overheid wil dat er meer gedaan wordt aan de beveiliging van het personeel, dan moet deze de winkeliers op een of andere manier financieel tegemoetkomen."
"Bijvoorbeeld door belastingvoordeel te geven als iemand investeert in de beveiliging. De overheid moet niet alleen de bal bij de winkelier leggen."
(Bron)

Geen opmerkingen: