donderdag, augustus 23, 2007

Categorie open deur:

Senioren seksueel actief

BOSTON - De meeste mensen zijn ook op oudere leeftijd nog seksueel actief, zelfs als ziekte en andere problemen een belemmering gaan vormen. Veel senioren doen wat dat betreft niet onder voor jongere mensen.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarvan de resultaten donderdag verschijnen in het vaktijdschrift New England Journal of Medicine.
Wetenschappers van de Universiteit van Chicago bestudeerden een jaar lang het seksuele gedrag van ruim 3000 mensen van 57 jaar en ouder.
"De frequentie van seksuele activiteit verandert niet veel door de leeftijdsgroepen heen", aldus onderzoeksleidster Stacy Tessler Lindau.
Van de mensen tussen de 57 en 64 jaar had 73 procent minimaal een keer per jaar seks, waarmee ze in de categorie "seksueel actief" van de studie kwamen.
In de groep 65 tot 74 jaar daalde dit percentage tot 53 procent en bij senioren tussen de 75 en 85 jaar was 26 procent nog seksueel actief.
"De gangbaarheid van seksuele activiteit neemt met het ouder worden af. Toch doet een aanzienlijk aantal senioren aan geslachtsgemeenschap, orale seks en masturbatie, zelfs in het achtste en negende decennium van hun leven", staat in het rapport.
"Dit wijst erop dat er een inwendige neiging of behoefte is naar seksuele bevrediging".
Volgens de wetenschappers is hun onderzoek van eminent belang. Onder meer omdat seks bij ouderen nog altijd een taboe-onderwerp is, terwijl het aantal ouderen in de westerse samenleving de komende decennia fors zal toenemen.
Overigens bleek dat bij oudere mannen erectiestoornissen vaak een probleem vormden en bij vrouwen pijnklachten.
(Bron)

Geen opmerkingen: