dinsdag, augustus 21, 2007

Legerwebsites lekken zelf meeste geheimen

AMSTERDAM - Niet webloggers, maar officiële sites van het Amerikaanse leger lekken de meeste gevoelige informatie over militaire operaties. Dat blijkt volgens Wired uit een intern onderzoek van Defensie.
De onderzoeksgegevens werden openbaar gemaakt op aandringen van de elektronische burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF). Die verzet zich tegen de censuur van online dagboeken van Amerikaanse militairen.
Het leger besloot in mei dat soldaten hun weblogberichten vooraf moeten laten goedkeuren door hun leidinggevenden, om te voorkomen dat zij details over militaire operaties zouden prijsgeven. Ook blokkeerde Defensie de toegang tot onder meer videosite Youtube en netwerksite Myspace.
Volgens een intern onderzoek van het Pentagon zijn de sites van het leger zelf echter een veel grotere bron van geheime informatie, zo schrijft Wired. Op 878 verschillende aan het Amerikaanse leger gelieerde websites constateerden onderzoekers tussen januari 2006 en januari 2007 1813 overtredingen van het veiligheidsbeleid. Op 594 weblogs vonden zij slechts 28 gevallen waar militaire geheimen werden gepubliceerd.
De onderzoekers vonden onder meer privéadressen en sofinummers van militaire functionarissen, geheime documenten en afbeeldingen van wapens.
In maart besloot ook het Nederlandse leger scherper toezicht te gaan houden op de online activiteiten van uitgezonden militairen. Aanleiding vormden toen, naast de veiligheid, een aantal racistisch getinte berichten op weblogs van soldaten in Afghanistan.
(Bron)

Geen opmerkingen: