zaterdag, augustus 25, 2007

Terreurbestand VS levert weinig arrestaties op

WASHINGTON - Een Amerikaans overheidsbestand dat terreurverdachten moet opsporen, heeft vorig jaar bijna 20.000 keer een Amerikaan of buitenlander als vermeende terrorist aangewezen.
Maar slechts een kleine fractie van de ondervraagden werd gearresteerd of de toegang tot de VS ontzegd. Dat meldde The Washington Post zaterdag.
Onder critici neemt de zorg over de privacy van mensen en de effectiviteit van het databestand toe. Het systeem alarmeert regionale en federale overheden alsook ambassades over terreurverdachten.
Eind vorig jaar bevatte de database zeker 235.000 namen. De lijst bestaat sinds 2004 en in dat eerste jaar werd 5396 keer alarm geslagen. In 2006 was het bijna het drievoudige.
Om op de lijst te komen, moet een persoon een bekende of vermeende terrorist zijn, terreuractiviteiten financieren of anderszins steun geven aan terroristen of terreurgroepen, aldus de Terrorist Screening Center (TSC).
Dat is een samenwerkingsverband van de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid dat de database bijhoudt. De TSC bewaart de gegevens 99 jaar.
De autoriteiten zijn bijzonder ingenomen met het systeem waarin informatie van diverse overheidsinstellingen samenkomt. Het zou terroristen buiten het land hebben gehouden. Maar burgerrechtenactivisten vinden dat de overheid met het systeem een veel te breed spectrum aan personen onder verdenking stelt.
De overheid maakt niet bekend hoeveel mensen op basis van het systeem zijn aangehouden of welke criteria worden gebruikt om mensen op de lijst te plaatsen.
Abe Dabdoub uit Cleveland staat vermoedelijk op de lijst, aldus de krant. Hij moet voor zijn werk geregeld naar Canada en is sinds vorig jaar augustus al 21 keer bij de grens aangehouden. De douane kent hem al bij zijn voornaam, maar pakt hem steeds weer op.
Elke keer als hij vraagt waarom hij is opgepakt zegt de douane: "Om reden van nationale veiligheid mogen we niets zeggen". De TSC geeft geen namen van mensen die op de lijst staan.
Van de 20.000 keer dat de database vorig jaar alarm sloeg, was in iets meer dan de helft van de gevallen de douane betrokken, meldde The Washington Post op basis van bronnen bij de douane. In totaal stuurden zij 550 mensen terug of droegen ze over aan de politie.
In de meeste gevallen ging het om buitenlanders. Over de andere helft van de keren dat het bestand alarm sloeg, konden de autoriteiten geen informatie verstrekken. Wel zou het in weinig arrestaties hebben geresulteerd.
(Bron)

Oftewel: je staat op die lijst omdat mjen denkt dat je iets bent/doet, je wordt steeds opgepakt en ook weer vrijgelaten, dus blijkbaar is er geen hard 'bewijs', en toch blijf je op die lijst staan - 99 jaar.

Geen opmerkingen: