zaterdag, augustus 25, 2007

Google biedt patiënt eigen dossier

AMSTERDAM - Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat iedereen zijn eigen medische gegevens op internet kan bijhouden. De programmeurs van zoekmachinebedrijf Google leggen de laatste hand aan een nieuwe, maar zeer omstreden dienst: Google Health.
Uitgelekte screenshots laten de uitgebreide mogelijkheden zien die Google Health gaat bieden. Gebruikers kunnen aangeven aan welke aandoeningen ze lijden, welke medicatie ze gebruiken, of ze last hebben van allergieën (en zo ja, welke) en welke operaties ze hebben ondergaan. Ook voor informatie over testen, inentingen en familie is ruimte. Samen vormt deze informatie een compleet medisch dossier.
Op basis van de ingevoerde gegevens kan Google vervolgens gezondheidsgidsen samenstellen. Deze bieden persoonlijke advies over medicijngebruik, behandelingen en ziektepreventie. Google is ervan overtuigd dat op deze manier de patiënt regisseur wordt van zijn of haar gezondheid, in plaats van een arts.
Dat laatste roept veel weerstand op. "Ik snap dat specialisten huiverig zijn. Hun expertise komt op straat te liggen. Dat betekent dat ze zich vaker moeten verantwoorden, en dat willen ze liever niet," zegt medisch socioloog Hilke Robijn.
Robijn vindt de kritiek op de nieuwe Google-dienst niet terecht. Ze is juist erg enthousiast. "Nu is bijna geen enkel patiëntdossier gekoppeld aan een centraal systeem. Daardoor moeten patiënten iedere keer opnieuw hun verhaal vertellen, wat lastig is en veel tijd kost. Als een patiënt zijn dossier zelf beheert, kan die tijd aanzienlijk worden verkort."
Er is wel een zwakke plek, constateert Robijn. "De dienst is maar voor een klein deel van de bevolking weggelegd. Je moet zo'n dossier zorgvuldig bijhouden en dat lukt lang niet iedereen." Ze wijst erop hoeveel mensen hun vaccinatieboekjes kwijt raken en vaak geen idee hebben welke medicijnen ze slikken. "Artsen kunnen niets met een onvolledig dossier."
(Bron)

4 opmerkingen:

Unknown zei

3 keer raaien waarom Google dit gaat doen.

Hippo zei

Uit pure menslievendheid natuurlijk!

(En dat staat toch ook in het artikel? "Op basis van de ingevoerde gegevens kan Google vervolgens gezondheidsgidsen samenstellen. Deze bieden persoonlijke advies over medicijngebruik, behandelingen en ziektepreventie.")

Unknown zei

Oh ja! Gompie, wat was ik weer kwaaddenkend, ik dacht vanwege de reclame waarmee ze dan kunnen bombarderen.
Raar van mij, hè?

Hippo zei

Nah, het staat er gewoon bij toch?