vrijdag, augustus 24, 2007

Lamp helpt trekvogels de Noordzee over

ASSEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Philips hebben een nieuw type verlichting ontwikkeld voor olie- en gasplatforms dat 'vogelvriendelijk' is. Dat hebben de bedrijven vrijdag bekendgemaakt.
De lampen stralen een beperkt deel van het kleurenspectrum uit, waardoor vogels tijdens de trek over de Noordzee minder worden afgeleid door de verlichting van boorplatforms. Dat maakt de kans groter dat ze veilig de overkant halen.
Een platform van NAM, net voor de kust van Nederland ter hoogte van Vlieland, voert de nieuwe verlichting bij wijze van proef. De eerste resultaten zijn zeer positief, aldus NAM en Philips.
Jaarlijks trekken 60 miljoen vogels over de Noordzee. De meeste vliegen zonder mankeren naar de overkant. Maar bij bijzondere weersomstandigheden worden veel trekvogels aangetrokken door de traditionele verlichting op olie- en gasplatforms. Ze raken gedesoriƫnteerd en moeten dat veelal met de dood bekopen. De kans dat deze weersomstandigheden zich onderweg voordoen, is ongeveer 10 procent.
NAM kwam er na jarenlang onderzoek achter dat de oplossing van het probleem lag in de kleur van de verlichting op de platforms. Vogels worden afgeleid door de rode delen uit het kleurenspectrum en minder door blauw of groen.
De uitdaging was vervolgens licht te ontwikkelen dat veilig is voor zowel vogels als mensen. Verlichting zonder rood bijvoorbeeld heeft als ongewenst effect dat een brandblusser moeilijker te zien is.
De test verloopt goed. De werknemers op het Vlielandse platform reageren positief en er zijn veel minder vogels gesignaleerd, zeggen NAM en Philips. De eerste wetenschappelijke resultaten zullen na de grote vogeltrek van dit najaar bekend zijn.
Stichting De Noordzee is blij met de nieuwe lamp en verwacht er veel van. "We zijn benieuwd of het in de praktijk goed zal werken. Als dat zo is, zullen wij ons ervoor hard maken dat alle platforms op de Noordzee worden uitgerust met dit licht", aldus een woordvoerster. De innovatie kan volgens de stichting ook van pas komen in andere sectoren. "Denk aan andere objecten op zee, zoals windmolens en grote passagiersschepen of schepen met veel werkverlichting."
(Bron)

De lamp helpt dus niet zozeer de vogels de zee over, maar is minder hinderlijk voor ze dan andere types lampen.

Geen opmerkingen: