dinsdag, augustus 21, 2007

Wetenschappelijk Youtube moet artikelen ontsluiten

AMSTERDAM - Wetenschappelijke literatuur is soms taaie kost. Met een audiovisuele toelichting is dergelijk werk vaak veel beter te begrijpen, is de gedachte achter een Youtube-kloon voor onderzoekers.
Wetenschappers kunnen hun artikelen op SciVee voorzien van een videopresentatie, waarin ze hun onderzoeken van nader commentaar kunnen voorzien. Het artikel zelf is eveneens in te zien.
De initiatiefnemers, waaronder de Amerikaanse Public Library of Science en de National Science Foundation, hopen dat rond onderzoeksthema's op de site online academische gemeenschappen zullen ontstaan.
De site publiceert alleen artikelen die via internet vrij en onbeperkt toegankelijk zijn. Veel wetenschappelijke artikelen worden door uitgevers slechts tegen betaling beschikbaar gesteld, en kunnen vooralsnog dus niet op de site gepost worden. SciVee streeft er echter naar in een volgende versie van de site ook samenvattingen te publiceren van artikelen die niet onder een zogenoemde Open Acces-regeling vallen.
Vooralsnog lijken de bijdragen op SciVee zich te concentreren op medisch en biomoleculair onderzoek. Of andere wetenschapsgebieden in de toekomst meer aandacht krijgen, is niet duidelijk.
(Bron)

Geen opmerkingen: