zondag, augustus 19, 2007

Gif gevonden in kinderkleding uit China

WELLINGTON - Onderzoekers in Nieuw-Zeeland hebben gevaarlijk hoge concentraties gif aangetroffen in kinderkleding die uit China werd ingevoerd. In wol- en katoenstalen zijn concentraties formaldehyde gevonden die tot 500 keer hoger liggen dan de veiligheidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Dat meldde de Nieuw-Zeelandse krant Sunday Times Star zondag.
De krant berichtte dat een televisieprogramma dinsdag uitgebreid laat zien wat de onderzoekers hebben ontdekt. Het tv-programma 'Target' vraagt zich tevens af waarom er geen veiligheidsnormen voor kleding zijn in Nieuw-Zeeland.
Een woordvoerder van het nationale onderzoekscentrum naar gif zei in de krant dat de onderzoeksresultaten een nieuw licht werpen op het gebied van gezondheidsklachten wegens geverfde kleding.
Volgens de WHO kan contact met formaldehyde in concentraties van twintig deeltjes per miljoen al oog-, neus-, en huidirritaties veroorzaken, maar ook ademhalingsproblemen, astma en kanker.
Formaldehyde wordt gebruikt om kleding kreukvrij te maken.
Volgens een producent van het tv-programma Target dachten de onderzoekers dat ze een fout hadden gemaakt: "De resultaten waren schokkend, de uitslagen varieerden tussen de 230 en 18.000 deeltjes per miljoen."
In de Europese Unie zijn nog geen gevallen van hoge concentraties geconstateerd. Het wettelijke maximum formaldehyde in de EU is dertig deeltjes per miljoen. China is een van de grootste leveranciers van kleding aan Europa.
De onderzoeksresultaten van onveilige kleding volgen de perikelen van de afgelopen maanden met Chinese producten op. Speelgoedfabrikant Mattel haalde miljoenen stuks speelgoed, die in China waren geproduceerd, uit de markt vanwege gif in de producten.
Ook dochterbedrijf Fisher-Price haalde miljoenen in China gemaakte speeltjes uit de handel vanwege overschreden veiligheidsnormen. Eveneens werd gewaarschuwd voor giftige tandpasta en vis uit China.
Een Nieuw-Zeelands parlementslid waarschuwde dat het land geen dumpgebied moet worden voor onveilige Chinese producten, die soms zelfs in China geweigerd worden. Ze riep op tot een parlementair onderzoek naar het gebrek aan veiligheidsregels voor producten.
(Bron)

Geen opmerkingen: