zaterdag, september 15, 2007

'Aarde verkeert in slechte gezondheid'

DALLAS - De aarde verkeert in slechte gezondheid. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van een Amerikaanse denktank, die de gezondheid van de aarde beoordeelt op vitale punten. Zo is de ontbossing in 2005 flink gestegen evenals de vleesproductie.
Het meest urgent is echter de klimaatverandering, aldus donderdag Erik Assadourian, directeur van het project.
Volgens Assadourian is niet-duurzaam consumeren verantwoordelijk voor de klimaatverandering. Massale consumptie en klimaatverandering hebben vervolgens weer invloed op de uitstoot van kooldioxide en andere ecologische rampspoed.
Van de 44 trends in het rapport zijn er 28 "uitgesproken slecht" en zes positief.
De vleesproductie is gestegen naar een recordhoogte van 276 miljoen ton in 2006. Dat betekent wereldwijd 43 kilo per persoon aan vleesconsumptie.
Daardoor is de vraag naar sojabonen voor veevoer zo enorm gestegen, dat miljoenen hectares tropisch regenwoud zijn platgebrand om nieuwe plantages aan te leggen.
Toch zijn er ook analisten en denktanks die de gezondheid van de aarde minder alarmerend vinden. Volgens hen verdwijnt er wereldwijd massaal tropisch regenwoud, maar heeft er in Europa en Noord-Amerika de afgelopen decennia juist massale herbebossing plaatsgevonden.
(Bron)

Maar er is nogal een verschil tussen een 'oud' woud en verse aanplant...

1 opmerking:

Unknown zei

en gelukkig verkondigt de boerenlobby al dat grasland veel meer Co2 opneemt dan bos, dus dat nieuwe bos gaat er ook niet lang blijven staan.