Zware aardbevingen teisteren Indonesië
JAKARTA - Ten westen van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich woensdag een zware aandbeving voorgedaan met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter. Het natuurgeweld leidde direct tot een reeks aan internationale waarschuwingen voor tsunami's in het gebied van de Indische Oceaan.
Voor zover bekend zijn er geen grote tsunami's waargenomen, ook niet na een aantal krachtige nabevingen (tot een kracht van 6,6) in dezelfde regio. Indonesië heeft woensdagavond het tweede tsunami-alarm opgeheven.
Over de omvang van de schade en het aantal doden en gewonden was woensdagavond nog weinig duidelijkheid. Indonesische media spraken van zeker zeven doden en 120 gewonden. De beving lijkt vooral in en rond Bengkulu op Zuid-Sumatra tot dood en verderf te hebben gezaaid.
Het epicentrum lag op ongeveer 130 kilometer van Bengkulu. Behalve daar zouden ook gebouwen zijn verwoest in Padang, de hoofdstad van de provincie West-Sumatra, en in Mukomuko. Op veel plaatsen viel ook de stroom uit.
Volgens verscheidene media werd de zwaarste beving gevoeld tot in Singapore en in de hoofdstad Jakarta.
Daar werden gebouwen uit voorzorg ontruimd. Nederlanders in Jakarta zeiden woensdagavond evenwel weinig te hebben gemerkt van de beving en dat er slechts beperkt en kortstondig paniek was.
De communicatie met het hardst getroffen deel van Sumatra is overigens grotendeels uitgevallen. Reddingwerkers zijn wel afgereisd. Jakarta gelastte ook de inzet van militairen, aldus Indonesische media.
De bevingen leidden tot waarschuwingen voor tsunami's door onder meer India, Sri Lanka, Maleisië, Bangladesh, Australië en zelfs Kenia.
Hoewel er vloedgolven werden gezien tot drie meter hoog voor de Sumatraanse kust, waren er geen berichten over grootschalige verwoestingen door vloedgolven.
Op veel plaatsen was er wel paniek en werd gevreesd voor een herhaling van de ramp op tweede kerstdag 2004. Toen leidde een beving voor de kust van Sumatra tot een van de grootste en dodelijkste natuurrampen in de moderne geschiedenis.
Door deze beving, met een kracht van circa 9 en de daarop volgende tsunami's vielen er zeker 231.000 doden, vooral in Indonesië.
In de Indische Oceaan bestond er destijds geen alarmsysteem voor tsunami's. Met hulp van de Verenigde Naties is er inmiddels een systeem in werking, maar helemaal klaar is het allemaal nog niet.
Desondanks wordt er intussen geregeld en snel gewaarschuwd voor mogelijke vloedgolven, vooral in Indonesië dat zeer vaak wordt opgeschrikt door aardbevingen.
De vorige krachtige beving in Indonesië was in maart in West-Sumatra. Er vielen meer dan zeventig doden. In juli 2006 kwamen circa 550 mensen om het leven door een beving van 7,7 in West-Java.
Eind mei van dat jaar was er een beving (6,2) in de drukbevolkte regio Yogyakarta. Zeker 5700 mensen overleefden dat niet.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten