woensdag, september 12, 2007

Zes procent moslims steunt geweld tegen afvalligen

DEN HAAG - Driekwart van de moslims beschouwt afvalligheid als een persoonlijke keuze, maar lang niet iedereen juicht die keuze toe.
Uit een enquête in opdracht van het tv-programma Nova blijkt dat 38 procent van de ondervraagde moslims afvalligheid afkeurt. 24 Procent verbreekt elk contact met afvalligen.
Zes procent is van mening dat ze geweld mogen gebruiken tegen een afvallige. Verder blijkt uit het dinsdag gepresenteerde onderzoek dat 11 procent van de ex-moslims vindt dat het Comité voor Afvallige Moslims van Eshan Jami nodig is.
Een ruime meerderheid van 66 procent is het daar niet mee eens.
(Bron)

Ik heb nog steeds het gevoel dat de islam, jonger dan het christendom, simpelweg nog niet zo ver is met de secularisatie. En dat de islam niet zozeer het probleem is, maar het fanatisme. De gemiddelde moslim is net zo gevaarlijk als de gemiddelde christen, jood, agnost, atheïst, enzovoorts.
Maar er lopen een aantal gekken rond die gebruik maken van onzekerheid en zoeken naar houvast. Ook dat kan in alle levensopvattingen voorkomen - herinnert u zich de Mansonsekte nog? Of Jim Jones? Enzovoorts?
De grote vraag is: waaróm zijn schijnbaar relatief veel mensen gevoelig voor die gestoorde types als Bin Laden?
En ik vraag me ook af: die gasten in Nederland die een grote bek hebben over dat het ware paradijs (het juiste leven volgens de regels) in pakweg Saoedi-Arabië of bepaalde delen van Afghanistan is, waarom gaan ze dan niet daarheen? Als je die vraag stelt, hebben ze meestal geen antwoord.
Net zo zinvol als een discussie met mannen die zeggen dat vrouwen een hoofddoek om moeten want dat staat in de Koran - maar als je dan vraagt waarom hij, als goed moslim, rookt, dan staat ie met de mond vol tanden.
Het zal wel goed komen, maar het heeft tijd nodig. En hopelijk roeien in die tussentijd de echte fanaten die vinden dat zij anderen mogen doden omdat ze andersdenkend zijn, zichzelf uit zonder anderen mee te nemen.

Geen opmerkingen: