maandag, augustus 23, 2010

Boek over vergeten Nederlanders in Ethiopië

OUDEMIRDUM - In Ethiopië zouden zo'n dertig mannen en vrouwen wonen met een Nederlandse vader, die hen nooit heeft erkend. Dat staat in het boek De vergeten Nederlanders, dat donderdag in het Friese Oudemirdum uit komt.
Schrijver Daniël Hoek is een kind, dat in Ethiopië werd verwekt door een Nederlandse man. Het boek gaat over zijn zoektocht naar zijn vader.
In de tweede helft van de twintigste eeuw trokken tientallen mannen uit Nederland naar Ethiopië om daar een aantal jaar in suikerfabrieken te werken.
Ze verwekten naar schatting vijftig à zestig kinderen bij Ethiopische vrouwen. Volgens Hoek leven daarvan nu nog zo'n dertig mensen. ''De rest is door ziektes en honger gestorven of heeft zich verhangen.''
Erkenning van hun Nederlandse vaders kregen ze nooit. De suikerfabrieken werden in 1974 gesloten en de mannen vertrokken zonder kind weer naar Nederland.
Daniël Hoek zocht contact met zijn vader maar kreeg lang nul op het rekest. Zijn vader erkende hem pas in 2008. Hoek probeert nu Nederlander te worden.
''Maar daarvoor is de erkenning van mijn vader niet genoeg.'' Hoek moet de gewone immigratieprocedure te doorlopen.
Daniël en zijn broer hopen met het boek meer aandacht te krijgen voor deze 'vergeten Nederlanders'.
(Bron)

Geen opmerkingen: